Čovek koji je zbli­žio Sr­bi­ju i Emi­ra­te

Palestinac Muhamed Dahlan, bivši vođa Fataha u Gazi, sa ordenom Srbije i državljanstvom Crne Gore u kojoj ima firme, jedan je od ključnih ljudi šeika Zajeda.

Info

Izvor: Ani­ca Te­le­sko­viæ

Sreda, 03.09.2014.

19:16

Default images

Gotovo nezapaženo u ovdašnjim medijima je u proleće 2013. godine prošla vest da je predsednik Tomislav Nikolić uručio Orden srpske zastave drugog stepena Muhamedu Dahlanu. Lični savetnik prestolonaslednika Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mubaraka Al Nahjana odlikovanje je dobio za učvršćivanje miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sudeći po ukazu predsednika Republike, Dahlan je očigledno pomogao u uspostavljanju saradnje od koje se očekuje znatan doprinos rasta srpske ekonomije. Misterija o tome kako je došlo do saradnje srpske vlade s bogatim šeicima traje od prve najave investicija 2012. godine. Sadašnji premijer, a tadašnji prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić pričao je da je zadobio simpatije šeika Muhameda bin Zajeda, prestolonaslednika Abu Dabija, tako što mu, za razliku od svih drugih, nije ništa tražio. Vučić je kasnije u jednom javnom obraćanju zahvalio premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću „na lepim rečima o Srbiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima” , direktno ga označivši kao jednog od glavnih posrednika u obnovljenoj saradnji. Dahlana, koga je Nikolić odlikovao, niko od upućenih u detalje poslova nikad nije ni spomenuo, čak ni u nezvaničnim razgovorima.

O Dahlanu su mnogi u Beogradu počeli da se raspituju tek nakon što je portal „Middle East Eye” , koji na engleskom objavljuje vesti u vezi s Bliskim istokom, prošle nedelje označio upravo njega kao ključnog posrednika. Portal je objavio da je Dahlan čovek koji je zaslužan za poboljšanje zahladnelih odnosa između dve države, nakon što su Emirati 2008. godine priznali Kosovo.

Tek posle toga primetili smo da Dahlan nije bio „čovek iz senke” , već da se može videti na skoro svim fotografijama šeikovih poseta Beogradu. Na njima se uglavnom nalazi iza šeika Muhameda. Tako je, na primer, uslikan prilikom šeikove posete stadionu Crvene zvezde, zatim i na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. U kakvoj je to vezi Dahlan sa Đukanovićem i ko je u stvari čovek koji je zbližio Srbiju i Emirate, „Politika” je pokušala da otkrije.

Rođen je 1961. godine u izbegličkoj porodici iz Hamame. Politikom je počeo da se bavi kao tinejdžer, pa je u 20. godini pomagao u osnivanju borbenog pokreta Fatah u Gazi.

Od tada je, čini se, jedino promena u njegovom životu konstantna. Imao je vodeću ulogu u pokretu, pa je od 1981. do 1986. bio hapšen čak 11 puta. Bio je među prvim Palestincima koji je učestvovao u ustanku protiv Izraela. Zbog toga je, kako piše u jednoj od depeša koje je objavio „Vikiliks”, 1988. prognan u Tunis. Po povratku vodio je Organizaciju za bezbednost u pojasu Gaze sve do 2002. kada je podneo ostavku. Bio je savetnik za nacionalnu bezbednost Jasera Arafata do 2002. kada su se zbog neslaganja razišli. Imenovan je za palestinskog ministra odbrane 2003, a za ministra civilnih poslova izabran je 2005. godine. Ovu biografiju je Dahlan sam dostavio američkim diplomatama, a može se videti na „Vikiliksu”.

Među arapskim svetom poznat je i po tome što je organizovao najveći miting pristalica Fataha 2007. godine, ali je kasnije bio predstavnik u pregovorima koji su rezultirali sporazumom sa Hamasom, gde su se obe strane dogovorile da zaustave vojne sukobe i formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

U martu 2007. Mahmud Abas imenovao ga je za vođu Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi nadgledao sve snage bezbednosti na palestinskoj teritoriji.

Međutim, uz američku pomoć, Dahlan je organizovao paravojne jedinice od nekoliko hiljada boraca i lobirao u Izraelu da Fatahove snage dobiju veliku količinu oružja i municije za borbu protiv Hamasa. Međutim, izabrana vlada Hamasa preduhitrila je ovaj potez izvršivši kontraudar. To je rezultiralo ostavkom na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost. A dok je Dahlan bio odsutan, tokom borbi koje su usledile, njegovu kuću je srušio Hamas, a njegove snage su prognane iz Gaze.

Rado viđen sagovornik američkih diplomata

A gde je Dahlan našao utočište otkriva jedna depeša na „Vikiliksu”. Ostavku na mestu vođe Saveta za nacionalnu bezbednost Dahlan je poslao iz Crne Gore i to iz Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević”. U oktobru iste godine Bušova administracija vršila je pritisak na Mahmuda Abasa da Dahlana imenuje kao svog zamenika.

Da ga je Amerika favorizovala – takođe postoje dokazi na „Vikiliksu”. Kako piše u depešama, američki zvaničnici nisu zabrinuti zbog činjenice da Mahmud Abas neće dobiti izbore i da bi na toj poziciji više voleli da vide palestinskog premijera Salama Fajeda ili vođu Fataha Muhameda Dahlana. U avgustu 2009. izabran je u Centralni komitet Fataha. U junu 2011. odatle je izbačen na insistiranje predsednika Mahmuda Abasa, koji ga je sumnjičio za ubistvo palestinskog lidera Jasera Arafata. Utočište je potražio u UAE.

Dahlan je bio rado viđen sagovornik američkih diplomata što se vidi iz depeša koje je objavio „Vikiliks”. Njegovo mišljenje diplomate su smatrale relevantnim i u više od 50 depeša poslatih zvaničnom Vašingtonu spominje se ime Muhameda Dahlana. Jedan američki zvaničnik tako ga opisuje kao „čoveka dovoljno pametnog da razume da je timska igra bolja od soliranja”.

Tako je, na primer, konsultovan u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine, kada je rekao da Benjamin Netanijahu, izraelski premijer, izbegava mirovne pregovore. O tome da američki zvaničnici stoje iza njega pisao je 2011 dnevni list „El Resalah”, naklonjen Hamasu.

„Vikiliks” je objavio i da se 2010. u Španiji sastao sa Gadafijevim sinom Saifom. U američkim depešama ostalo je zabeleženo svedočenje šefa kabineta mlađeg Gadafija, koji je Dahlana opisao kao „mnogo odgovornijeg od palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, za koga je rekao da je slaba figura bez autoriteta” .

Zanimljivo je da ga imam šeik Muhamed Al Katani u jednoj od depeša optužuje da ga je, kao člana Fataha, obučavala CIA. Prema njegovim rečima, CIA je program pomoći bezbednosti razvijala pod okriljem Džordža Teneta, Jasera Arafata i Muhameda Dahlana. Pogrdnim tonom on članove Fataha opisuje kao agente provokatore, lakeje, neprijatelje palestinske države i muslimana.

Državljanin Crne Gore

Sudeći prema zvaničnim registrima, Dahlan nema nikakve poslove u Srbiji, ali je zato vrlo aktivan u Crnoj Gori čiji je državljanin postao 2012. godine. Kako kažu naši izvori, on je nedavno viđen u prijateljskom razgovoru s premijerom Crne Gore na jednoj jahti u elitnom naselju Porto Montenegro u Tivtu.

Uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, vidi se da je on osnivač najmanje dva preduzeća u Crnoj Gori. „Levant internešenel inkorporejšen” kao društvo sa ograničenom odgovornošću za konsalting i menadžment poslove registrovano je u avgustu 2009. godine. Na istoj adresi u poslovnom delu Podgorice u Ulici Džordža Vašingtona registrovana je firma „Manarah holding” kao društvo sa ograničenom odgovornošću za poslove sa nekretninama, gde je Dahlan jedan od osnivača. O poslovanju ovih kompanija nema javno dostupnih podataka, a u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore ne postoji nijedan finansijski izveštaj za svih pet godina poslovanja.

Arapski portal tvrdi da je Dahlan vlasnik i kompanije „Monte mena investments” koja je u stečaju. Iako su osnivači ove firme sa Bliskog istoka, nismo našli Dahlanovu vezu s njima. Osnivač ove firme je Muhamed Rašid, koga „Middle East Eye” označava kao Dahlanovog ključnog saradnika u Crnoj Gori. Rašid je u CG sa Dragicom Mrvaljević osnovao kompaniju „Pionir investment” koja je godinu dana kasnije preimenovana u pomenuti „Monte mena investment” . Upravo je Dragica Mrvaljević, direktorka kompanije „Prajmeri invest”, veza između Đukanovića i Dahlana. Kako smo proverili u Centralnom registru Crne Gore, kao osnivač firme „Prajmeri invest” navodi se upravo premijer Milo Đukanović, a izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik je Dragica Mrvaljević.

Tekst koji je objavio „Middle East Eye” u prilično negativnoj konotaciji opisuje Dahlanove veze sa Srbijom. Taj portal je, sudeći po vestima koje objavljuje, očigledno blizak Hamasu, organizaciji sa kojom Dahlan nikako nije u dobrim odnosima. Portal Alakhbar nedavno je Dahlana označio kao osobu koju će novac iz UAE uspeti da vrati u Gazu.

A odgovor na pitanje zašto se Dahlan našao na meti kritike možda se nalazi u poslednjoj rečenici teksta objavljenog na ovom portalu.

„Postoji mogućnost da se Dahlan vrati u Fatah i preuzme kontrolu nad Gazom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: