Halo, ovde Putin

Telefonska diplomatija Kremlja: od početka godine predsednik Rusije obavio više od 120 razgovora sa svetskim liderima.

Info

Izvor: Žarko Rakiæ

Ponedeljak, 25.08.2014.

14:17

Default images

U petak, kada je ukrajinska kriza doživela novo usijanje zbog ruskog humanitarnog konvoja, Vladimir Putin je imao telefonski razgovor s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bio je to, prema podacima sa zvaničnog sajta Kremlja, tridesetčetvrti ovogodišnji razgovor predsednika Rusije i nemačke „gazdarice“.

Šef ruske države od početka godine obavio je više od 120 telefonskih razgovora sa svetskim liderima a ubedljivo se najčešće čuo sa nemačkom kancelarkom. Analitičari tumače da je ovako bogata telefonska diplomatija Kremlja ponajviše posledica ukrajinske krize koja je, nema sumnje, danas tema broj jedan za Rusiju.

Američki pisac Ben Džuda prošle godine je objavio knjigu o privatnom životu Vladimira Putina u kojoj tvrdi da ruski lider ne voli da telefonira. Posebno je, piše Džuda, „alergičan“ na mobilne telefone pa najčešće koristi klasičan aparat. Ovo Putinovo nepoverenje u mobilni telefon američki autor tumači kao njegovo „robovanje“ davnom vremenu kada je bio operativac KGB-a.

Voleo telefon ili ne Putin je ove godine baš često morao da koristi „žicu“. Lane je, prema zvaničnom podacima, imao tek 59 telefonskih razgovara sa sagovornicima iz sveta, za sedam meseci ove godine ovaj broj je već dvostruko veći.

Od 34 razgovora sa Angelom Merkel 22 su bila bilateralna – samo za njihove uši. Ostali su bili zapravo telefonske konferencije u kojima su učestvovali i drugi šefovi država.

Merkelova i Putin najviše su u međusobnoj komunikaciji koristili telefon u junu. Bilo je to u vreme kada je u Ukrajini bilo dogovoreno primirje pa su bili pojačani i napori da se ono što duže održi.

I dok broj telefonskih razgovora Merkelove i Putina nije sporan njihov sadržaj je već druga priča. Predstavnik za štampu nemačke vlade je, na primer, izjavio da je u razgovorima 6. i 16. avgusta Angela Merkel tražila od Putina da Rusija prekine da šalje ljude i oružje u istočni deo Ukrajine. Iz Kremlja su stigla objašnjenja da je 6. avgusta Vladimir Putin informisao Angelu Merkel o ruskom humanitarnom konvoju a 16. avgusta optužio je Ukrajinu da je odgovorna za tragične događaje na istoku zemlje.

Na drugom mestu po broju telefonskih razgovora sa Vladimirom Putinom je francuski predsednik Fransoa Oland. Ruski i francuski šef države imali su 15 telefonskih razgovora. Tek šest bili su bilateralni.

Sa američkim predsednikom Barakom Obamom Putin je deset puta imao telefonski kontakt i svi razgovori bili su bilateralni. Dvojica lidera najviše su razgovarali u martu – četiri puta, u vreme pripajanja Krima Rusiji.

Sledeći na listi najčešćih Putinovih telefonskih sagovornika su predsednici Kazahstana i Belorusije: Nursultan Nazarbajevi (devet razgovora) i Aleksandar Lukašenko (sedam razgovora). Pomenuta dvojica su, inače, ba čelu država koje sa Rusijom čine carinsku uniju.

Najgori ovogodišnji dan za ruskog predsednika bio je 20. juli kada je iznad istočne Ukrajine oboren malezijski putnički avion MH17. U večernjim časovima tog dana Putin je imao četiri telefonska razgovora: sa Angelom Merkel, britanskim, holandskim i australijskim premijerima: Dejvidom Kamerunom, Markom Ruteom i Tonijem Abotom.

Putin nije, naravno, uvek dostupan. Početkom marta tadašnji privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk pokušavali da dobiju na telefon ruskog predsednika i saznaju šta se to događa sa Krimom. Telefon u Kremlju je uzalud zvonio, Putin se nije javio.

Sa novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom ruski lider imao je šest telefonskih razgovora, svi su obavljeni u junu. Posle toga telefoni su zaćutali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: