Jeremić: Strančarenje je zla kob Srbije

Srbija ne treba da bude po strani, već da vodi aktivnu i višestranu spoljnu politiku, koja između ostalog ima za cilj smirivanje tenzija na našem kontinentu i predupređivanje, u meri u kojoj je to moguće za malu državu kao što je naša, novog Hladnog rata - koji bi za našu zemlju, kao i celu Evropu, bio izuzetno štetan, kaže Vuk Jeremić za Nedeljnik.

Info

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

14:48

Default images

"To se uostalom i očekuje od Srbije, koja naredne godine preuzima predsedavanje OEBSOM, za šta je jednoglasno izabrana 2012. godine. Deluje mi da naša aktuelna spoljna politika pokušava da se usmeri upravo na ovakav način, i da je pred nama izuzetna prilika da se pokažemo kao uvaženi akter na međunarodnoj pozornici", rekao je u intervjuu za Nedeljnik bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući Generalnom skupštinom UN.

Što se tiče situacije u Ukrajini on je rekao: "Eskalacija jedne krize može se desiti preko noći, ali problemi koji do toga dovode se obično akumuliraju tokom dužeg vremenskog perioda. Zato je važno prepoznavati negativne tendencije i umeti čitati znake upozorenja, te pravovremeno pokretati mehanizme prevencije konflikta ili medijacije. Živimo u vremenu kada zbog postojanja oružja za masovno uništenje svaki sukob može biti fatalan".

On je ocenio da trenutno ne postoji adekvatna zamena za Evropsku uniju.

"Ne treba žmuriti pred činjenicom da vođenje jedinstvene monetarne politike dok je ekonomska i socijalna politika u velikoj meri decentralizovana, produbljuje jaz između severne i južne Evrope, što za posledicu ima institucionalnu krizu i podele unutar ove organizacije."

Jeremić se u intervjuu Nedeljniku osvrnuo i na posetu Aleksandra Vučića Berlinu, ali i Moskvi.

"Nemačka je svakako najsnažnija ekonomija našeg kontinenta, ali i najprisutnija evropska država na Balkanu. Bilo bi neodgovorno i štetno zanemariti značaj Nemačke i odnos sa njom. Srbiju i Rusiju vežu ne samo sporazum o strateškom partnerstvu, već i tradicija savezništva u međunarodnim konfliktima. U našem je interesu da negujemo ovaj odnos, što ne isključuje ostvarivanje i evropskih ambicija."

Jeremić je kazao i da nije blizak nijednoj stranci u Srbiji.

"Intimno smatram da se čovek može baviti javnim i društveno korisnim poslom a da nije član neke partije. Politizacija i strančarenje su velika kob Srbije i usud koji moramo da prevaziđemo".

Što se tiče komunikacije s Vučičem, kazao je: "Moja dosadašnja komunikacija sa Aleksandrom Vučićem je bila vrlo korektna. Jednom me je pozvao da porazgovaramo o aktuelnoj situaciji u svetu, zanimalo ga je moje mišljenje. Stekao sam utisak da je spreman da primi savet sa strane, što smatram vrlo pozitivnom osobinom za nekoga na njegovom položaju.

Jeremić je poručio i da nije na Tadiću da procenjuje da li je on svoju šansu prokockao, a šta u novom broju Nedeljnika je govorio i o svom budućem političkom angažmanu, o odnosima u svetu, našem putu u EU, ali i Aleksandru Vučiću i Borisu Tadiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: