Lekari misle da poklon nije mito

Direktor Kliničkog centra Srbije misli da se samo velikim platama može sprečiti „mala” korupcija. Iznos od 300 evra, koliko građani označavaju kao najnižu „tarifu” datu lekaru da bi njihov bližnji dobio bolju pažnju i sigurnije lečenje, već dugo se naziva „malom” korupcijom.

Info

Izvor: Olivera Popoviæ

Petak, 20.09.2013.

12:21

Default images

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade, nedavno je poručio da će se u narednom periodu velika pažnja posvetiti i borbi protiv „male korupcije”, koju građani sreću u običnom životu, jer su njene razmere mnogo veće nego što je i sam mislio. Građani se plaše da će ako ne plate ono što se smatra navodnim „znakom pažnje” ili „čašćavanjem” – u bolnicama i porodilištima loše proći.

– Građani su često s pravom tako misle: ova pojava je uhvatila toliko maha da to svi primećujemo. Iskustvo drugih koji nisu dobro prošli u bolnici jer nisu platili uslugu navodi ih da i sami nude novac. Ali, lekar ne sme da uzme poklon, već treba da se bori da bude odgovarajuće plaćen prema odgovornosti koju ima. Nema male i velike korupcije, to je jednostavno kriminalno delo i ono mora da bude kažnjivo po zakonu – kaže dr Milena Jauković, hirurg i član Udruženja za medicinsko pravo.

Ona smatra da se kazne za „malu” korupciju blage.

– Mehanizam borbe jeste da se onom lekaru koji traži i prima pare jasno poruči da će mu biti oduzeti pravo da radi. Jer, time što radi bruka celu lekarsku profesiju – kaže dr Jauković.

Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević kaže kako presude sudova i izveštaji medija pokazuju da ove korupcije ima na terenu.

– Do sada imamo četiri pravosnažne presude zbog korupcije, dve sa zabranom obavljanja profesije. Nema male i velike korupcije i ovde mora da postoji „nulta tolerancija”: dakle, lekar u državnom sektoru ne sme ni dinar da uzme od pacijenta. Ko su ti ljudi, važno je reći imenom i prezimenom da ne bi ispaštali lekari koji pošteno rade – kaže dr Radosavljević.

Mogućnost da se korupcija u zdravstvu prijavi es-em-esom, koju je pre skoro tri meseca uvela organizacija „Srbija u pokretu” do sada je iskoristilo oko 700 građana.

– Oko 30 odsto poruka se odnosilo na davanje mita, ali smo posle provera podneli četiri krivične prijave. Nekada se poruke odnose samo na priče da neki lekari traže određenu sumu novca. Neki ljudi to plate, dok drugi izbegnu tog lekara – kaže Ana Babović, predsednica ove organizacije.

Svojevremeno je bivši direktor Kliničkog centra Srbije, prof. dr Đorđe Bajec pozivao građane da mu se lično obrate kad god od njih neko zatraži plaćanje neke usluge ili kupovine nekog leka ili materijala. Troje lekara je bilo suspendovano, neki su bili kažnjeni, prebačeni na druga radna mesta, interna kontrola je ispitivala prijavljene slučajeve, ali bitka nije ni izbliza dobijena. Prof. dr Miljko Ristić, direktor KCS, kaže kako je jedini mehanizam da se spreči „mala” korupcija podizanje plate medicinskom osoblju.

– Kada pacijent na kraju lečenja želi novčano da časti lekara, a ja naredim medicinaru da to ne primi, teško da će to iko da posluša. Onaj ko na taj način uzima novac zna da je to nedozvoljeno – kaže dr Ristić.

Koordinator organizacije Doktori protiv korupcije dr Draško Karađinović ističe da je mala korupcija posledica velike, sistemske korupcije.

– Priče da lekari ne traže nego da građani daju sami mito nisu tačne. Niko ne daje novac sam, već se stvorio uslovni refleks. To nema nikakve veze sa našim mentalitetom – navodi dr Karađinović.

On dodaje da su građani žrtve sistema, u kojem dok ne platite, ne može da se dobije, na primer, epiduralna anestezija, zračenje bez dugog čekanja....

Većina lekara, međutim, smatra da je sasvim normalno da od pacijenta dobije bombonjeru, kafu ili flašu pića, jer to po njihovom tumačenju nije mito – već poklon. Čak ni za direktora KCS, ni za koordinatora organizacije „Doktori protiv korupcije”, dr Karađinovića, ovi „pokloni” nisu sporni, važno je samo, kako kažu, da budu „razumne” vrednosti – do 25 evra. Kada neko daruje umetničku sliku od 5.000 ili 10.000 evra ili doktoru plati letovanje ili vikend u spa centru, o darivanju više ne može da se govori, kažu naši sagovornici.

Direktorka LKS kaže da će se po ugledu na komore u Evropi, gde se o tome raspravlja, i kod nas u Akcionom planu borbe protiv korupcije precizirati i visina vrednosti poklona, koja će biti srazmerna našim platama. U Austriji, gde su plate veće, dr Radosavljević kaže da poklon ne sme da pređe vrednost veću od 100 evra, a kod nas bi to bio maksimalni iznos od 20 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: