BBC masakr u Siriji ilustruje fotografijom iz Iraka

BBC je na udaru kritika nakon što je naveo da je slučajno na svom sajtu koristio fotografiju iz Iraka iz 2003. godine u vesti o nedavnom masakru dece u Siriji, piše britanski Telegraf.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

13:21

Default images

Fotograf Marko di Lauro kaže da je zamalo "pao sa stolice" kada je video da je njegovu fotografiju masakra u Iraku iz 2003. godine pre nekoliko dana BBC upotrebio kao ilustraciju masakra u Siriji.

Fotografija, koja je zapravo urađena 27. marta 2003. godine, prikazuje iračko dete kako preskače na desetine vreća u kojima su tela stradalih u pustinji na jugu Bagdada. Objavljena je juče na sajtu BBC uz vest o osudi sirisjkog masakra u Huli "dok bes raste".

U opisu se navodi da se fotografija nema nezavisnu potvrdu odakle je ali da se "veruju da prikazuje tela dece u Huli pre sahrane" a u tekstu da je fotografiju poslao jedan aktivista.

Iako je BBC saopštio da je fotografija uklonjena čim su saznali da je netačna, fotograd di Lauro koji radi za fotografsku agenciju Geti imidžis kaže:

"Zaista sam iznenađen da medijska kuća kao što je BBC nije proverila izvor fotografije i da je spremna da objavi bilo koju fotografiju koju im pošalje neki aktivista ili je deo takozvanog građanskog novinarstva. Neverovatno je i da novinska kuća ima fotografije koja dokazuje masakr koji se juče dogodio u Siriji, ali umesto toga korisiti fotografiju iz 2003. o potpuno drugom masakru".

"Neko namerno koristi tuđe fotografije u propagandne svrhe", zaključio je di Lauro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: