Veliko spremanje u policiji: Reforma ili promena političkih dresova

Veliko spremanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova! Upravo to najavljuju iz Ministarstva na čijem je čelu već godinama, u dva mandata premijerIvica Dačić i direktor policije Milorad Veljović koji je baš pre neki dan ponovo izabran na to mesto. Sve se to događa nakon munjevite smene bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića zbog surovog dvostrukog ubistva od strane pripadnika njegovih jedinica, kada su isplivali mnogi problemi godinama skrivani pod tepih, piše RSE.

Info

Izvor: Branka Mihajloviæ, Radio Slobodna Evropa

Utorak, 13.08.2013.

12:16

Default images

Pojedinci iz policije umešani su u mnoge afere, od bahatog ponašanja do sumnji u umešanost u organizovani kriminal čiji su pipci infiltrirani i među čuvare reda. Sindikati policije javno ukazuju na nepotizam, nestručnost, saopštavaju da iza svega stoji politizacija ovog dela državnog aparata. Ali je problem što ih ima, verovali ili ne, ukupno 16.

U razgovoru za RSE državni sekretar u Ministarstvu policije Vanja Vukić tvrdi da će najavljeno “provetravanje” srpske policije rezultirati izmenama nekih načelnika policijskih uprava, ali o promeni na samom vrhu, dakle o poziciji ministara i mestu direktora policije, nema govora.

“Što se tiče ministra, to je već rečeno, neće se menjati, a direktor policije je ponovo izabran nedavno na pet godina, a svi drugi koji nisu postavljeni na osnovu konkursa i slično, oni su podložni promenama, pa i ja”, kaže Vukić.

U medijima se ovih dana iznosi niz afera vezanih za članove porodice načelnika beogradske policije generala Stevana Belića. Njegov "nestašni" sin i supruga rade u policiji i to se iznosi kao eklatantan primer nepotizma. Međutim, naš sagovornik demantuje da se njegov rad posebno proverava.

“To je priča koja je plasirana medijima, nema nikakvih izuzetaka, apsolutno svi će biti podložni tim proverama. Svi načelnici će podnositi izveštaje Direkciji policije i ministru i na osnovu toga će se kontrolisati njihov rad.”

Kako stanje u policiji opisuju sagovornici RSE iz dva nezavisna sindikata?Jugoslav Milošević nabraja šta je sve problematično u policiji:

“Afere, način izbora, način postavljenja, način kandrovanja, način zapošljavanja, afere, afere..."

RSE: I kriminal?

Milošević: Naravno.

“Drastično povećanje kriminala među stanovništvom, kriminal u samoj policiji, među rukovodiocima i među policajcima, nepotizam... Posrnuli smo načisto kao služba u poslednje vreme“, kaže Momčilo Vidojević.

Verovali ili ne, ali postoje gradovi u Srbiji u kojima godinama još nema ili do skora nije bilo policijskog načelnika. Niš, veliki grad na jugu Srbije, donedavno je bio ne samo bez načelnika već i bez zamenika načelnika policije, što znači da niko nije obavljao taj posao, a i bez načelnika pojedinih sektora. Novi Sad je i danas bez prvog čoveka policije, ali državni sekretar obećava:

“Nekoliko imena figurira, ali saopštićemo vam kada se bude donela definitivna odluka. Moje uverenje je da će to biti do kraja avgusta.”

Vera u promene i sumnja u motive

Novopostavljeni prvi čovek Žandarmerije Milenko Božović u prvom intervjuu na toj funkciji nije negirao da ima krivičnih dela koje su počinili žandarmi i najavio efikasnu borbu protiv takvih pripadnika ove službe. Podsetimo, jedan pripadnik ovih elitnih jedinica je nedavno ubio dvojicu mladića koji su tražili da im vrati pozajmljenih 5 hiljada evra, ubio ih i spalio njihova tela. Zločin koji je zaprepastio javnost i koji je iskorišćen kako bi bio sklonjen dotadašnji ekscentrični komandant koji je uveo spornu žandarmerijsku zakletvu sa porukom da nema Srbije i srpstva bez Kosova.

To se, naravno, nije pominjalo prilikom smene, ali je ministar hitro zabranio pre godinu dana promovisanu zakletvu.

Ministar Dačić u prvom mandatu nije izvršio nijednu kadrovsku promenu u policiji, kaže za RSE Jugoslav Milošević, predsednik Nezavisnog sindikata policije koji se po broju članova smatra reprezentativnim i objašnjava zašto ipak veruje da će sada biti temeljno urađena provera policijskih kadrova u celoj Srbiji.

“Generalno nam je uvažen zahtev da se Nezavisni sindikat policije konsultuje s obzirom da smo mi zastupljeni i imamo članistvo u svim policijskim upravama, čak i u svim policijskim stanicama na nivou celog Ministarstva”,ističe Milošević.

Nešto više rezerve prema najavljenim promenama iskazuje Momčilo Vidojević, predsednik drugog nezavisnog sindikata sa manjim brojem članova koji deluje u policiji pod nazivom koji se razlikuje od prethodnog samo po drugačijem redu istih reči - Nezavisni policijski sindikat.

“Poučeni dosadašnjim iskustvom, ovo nam dosta liči na marketing. Teško da će moći da se odradi reforma sa ljudima koji su tu već dugi niz godina. To su ljudi još iz vremena Josipa Broza Tita, iz Miloševićevog vremena... Međutim, ipak moramo biti optimisti, pa moramo verovati u to što se radi. Sve će se oprostiti ako se policija vrati u normalne tokove.”

Sumnje u motive najavljene kontrole ili čistke, kako se u javnosti razume ono što sledi u policiji Srbije, iznosi kriminolog Bogoljub Milosavljević.

“Nisam siguran da je zamisao da se unapređuje rad, koliko možda da se neki novi kadrovi dovedu na neka rukovodeća mesta, kao što su mesta načelnika policijskih uprava ili neka slična. I bojim se da u tome ima dosta nameštanja politički lojalnih kadrova kojima bi se još više učvrstio partijski uticaj u policiji”,rekao je Milosavljević.

Kada je najavljena rekonstrukcija Vlade, pogotovo kada je potpredsednik Aleksandar Vučić saopštio da će prvo rekonstruisati sebe, odnosno da neće više biti i ministar vojske, očekivalo se da isto to učini premijer i prepusti nekom drugom ministarstvo policije. To se nije desilo. Upitan jednom prilikom da prokomentariše tu činjenicu, Vučićev odgovor je bio - glasno ćutanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: