Bin Ladenovo opasno nasleđe

Osama bin Laden bio je osnivač i dugogodišnjii vođa Al Kaide. Pre tačno dve godine, 2. maja 2011, ubili su ga američki komandosi u Pakistanu. Uprkos tome, Al Kaida u nekim regionima sveta ostaje veoma jaka.

Info

Izvor: Belma Fazlagiæ-Šestiæ Ginter Birkenštok, Deutsche Welle

Petak, 03.05.2013.

14:10

Default images

Svet su 2001. godine obišle slike srušenog Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Ubijeno je oko 3.000 ljudi, nakon što je 19 pripadnika terorističke mreže Al Kaide otelo, a potom usmerilo avione na Njujork i Pentagon u Vašingtonu, dok se još jedan avion srušio u Pensilvaniji.

SAD su nakon toga krenule u „rat protiv terorizma“. Vojska i tajne službe lovile su organizatore i pomagače do tada najvećeg terorističkog napada. Bili su u potrazi pre svega za Osamom bin Ladenom, osnivačem Al Kaide. Skoro deset godina kasnije, američki predsednik Barak Obama je saopštio: „SAD su izvele operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al Kaide.“

Ali, Al Kaida još uvek postoji, iako ne u istom obliku kao 2001. „Al Kaida je aktivna u svim severnoafričkim zemljama, nekada manje, nekada više. I vrlo su mobilni. Postoji čvrsto ukorenjena grupa u Maliju, a ima dosta članova i u Alžiru i Libiji“, kaže Jasin Mušarbaš, politikolog i ekspert za Al Kaidu. Ta grupa okupljena je oko Bin Ladenovog naslednika Ajmana al Zavahirija i veliki broj njenih pripadnika nalazi se, kako se pretpostavlja, na pakistansko-avganistanskoj granici.

„Danas Al Kaida ima novog vođu. To je Egipćanin Al Zavahiri. Niko ne zna gde se on nalazi. Polazim od toga da se sakrio u Pakistanu, ali ne u glavnoj komandi“, kaže Gido Štajnberg iz nemačke Fondacije za nauku i politiku u Berlinu.

Oslabljeno vođstvo

Taj ekspert za islam smatra da je Al Kaida od smrti Bin Ladena znatno oslabljena. Organizacija više nema harizmatičnog vođu jer je Zavahiri unutar organizacije uvek bio sporan. „Ipak, Zavahiri i njegovi sledbenici nalaze se na čelu terorističke mreže, šire video-poruke Al Kaide, a to ima obavezujući karakter i drugim sledbenicima ukazuju na pravce delovanja“, navodi Jasin Mušarbaš.

Pored zvaničnog jezgra Al Kaide, u svetu postoje i pokreti koji su bliski toj terorističkoj mreži, kaže politikolog Mušarbaš i navodi da se oni mogu naći najviše u Iraku i severnoj Africi. Pored toga, jedna od organizacija bliskih Al Kaidi je i Šabab milicija u Somaliji. Ona je podređena Al Kaidi, ali ipak nije ista kao Al Kaida.

Sirijsko žarište

Slična situacija je i u Siriji gde se razne pobunjeničke grupe bore protiv režima predsednika Bašara al Asada. Tako tamo postoji Front Džabat Al Nusra koji je trenutno najznačajnija džihadistička borbena grupa. Van Sirije od nje trenutno ne preti opasnost, ali to bi moglo da se promeni ukoliko dođe do sloma Asadovog režima. Front Al Nusra mogao bi da pokuša da stvori neku vrstu mini-emirata i napadne Izrael, predviđa politikolog Mušarbaš.

Eksperti se ne slažu u procenama koliko zaista članova Al Kaida ima. Mušarbaš smatra da taj broj u svetu ne prelazi deset hiljada i da se radi o onima koji sebe smatraju pripadnicima Al Kaide. On istovremeno procenjuje da aktivnog kadra ima oko pet hiljada i da postoji još znatan broj onih koji tu organizaciju pomažu.

Al-Kaida ostaje opasna

U zapadnim zemljama je, zahvaljujući uspesima američke borbe protiv terorizma, opao broj napada Al Kaide. Više njenih vođa je ubijeno u ciljanim napadima, uz pomoć američkih bespilotnih letilica. Zato se smatra, kaže Jasin Mušabaraš, da je opasnost koja preti od Al Kaide ugušena. U stvarnosti je drugačije. „Al Kaida je u arapskom svetu sto puta aktivnija nego van njega. Postoje iatraživanja koja su pokazale da ta organizacija osam i po puta više ubija muslimane, nego one koji to nisu.“ Ta teroristička mreža, u okviru sve problematičnijih pobuna u arapskom svetu, doživljava neku vrstu „drugog proleća“. „Zato se Al Kaida ne sme potceniti“, naglašava Mušarbaš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: