Afera Agrobanka: Trideset hapšenja za sporne zajmove

Najavljuje se otkrivanje novih detalja i brojna privođenja. Antoniću nekoliko puta pozlilo u pritvoru. Potraga za njegovim sinom Milanom. Najveći dug banci vredan 100 miliona evra. Direktora banke na granici nisu poznali

Info

Izvor: E.V.N.

Petak, 10.08.2012.

08:42

Default images

U akciji hapšenja odgovornih za zloupotrebe u slučaju Agrobanke biće uhapšeno oko 30 osoba - saznaju "Novosti". Za sada se u pritvoru nalazi njih osam. Policija, kako je u četvrtak saopšteno, intenzivno traga za Milanom Antonićem (34), sinom predsednika Izvršnog odbora Agrobanke. Mlađi Antonić je sa Dušanom Sekulićem, sinom Radoslava Lala Sekulića, vlasnika "Habit farma" osnivač bečkog preduzeća "Eso limb Gmbh", koja je, preko svojih firmi u Srbiji, nosilac brojnih spornih kredita.

Policija traga i za Slobodanom Ratkovićem (65), zamenikom direktora privrednog društva "Hedkomerc" iz Beograda.

Prema informacijama "Novosti" veći broj firmi čiji su direktori uhapšeni povezani su sa doskorašnjim prvim čovekom u Agrobanci Dušanom Antonićem. Recimo, beogradski "Hedkomerc" je osnivač "Drine Timbera", firme čiji je suvlasnik Antonićev sin Milan. Drugi vlasnik ove kompanije Miloš Uzelac, kao i odgovorna lica Branimir Uzelac i Suad Hasović već su iza rešetaka.

Saslušanje osumnjičenih u policiji je trajalo do četvrtka ujutru. Gotovo svi uhapšeni negirali su da su, sa namerom, izbegavali vraćanje kredita, već su to pravdali činjenicom da su preduzeća loše poslovala. S druge strane, uhapšeni rukovodioci Agrobanke su se inspektorima "pravdali" da je iza svake odluke o dodeli zajma stajao kreditni odbor banke.

"Novosti" saznaju da mlađi Antonić nije u zemlji od juna ove godine, kada je zabeležen njegov izlazak na graničnom prelazu ka Republici Srpskoj. Na istom prelazu, Rača kod Sremske Mitrovice, u subotu veče je, oko 22 sata, uhapšen njegov otac Dušan koji je iz Srbije otišao dan ranije. Oni koji su bili svedoci njegovog privođenja kažu da ga nisu prepoznali, jer je imao kačket, duboko navučen na čelo. Neke informacije govore da su istražni organi Srbije bili u kontaktu sa Antonićem, preko njegovog advokata i da je njegov povratak u zemlju organizovan. Pravdao se da on nije pobegao iz zemlje, jer nije ni znao da će ga policija pozvati na informativni razgovor.

Osumnjičeni Dušan Antonić je, kako se navodi u policijskom saopštenju, od 2006. do 2011, kao predsednik izvršnog odbora Agrobanke a. d. Beograd, u saizvršilaštvu sa drugim članovima Izvršnog odbora i rukovodiocima sektora banke, kršeći zakonske i podzakonske akte i interne propise banke, odobravao kredite većem broju pravnih i fizičkih lica iz Srbije.

To je rađeno, kako se navodi, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja, koja do danas nisu vraćena, a u ukupnom iznosu preko 32 milijarde dinara.

Inače, prema izveštaju o radu ove banke, a u koji su "Novosti" imale uvid, ova poljoprivredna banka se ponajmanje bavila kreditiranjem agrara. Samo 15 odsto zajmova plasirano je u oblast zbog koje je poslovna banka i osnovana. Uz to, jasno je i da je danas teško moguće naplatiti oko 300 miliona evra problematičnih kredita koje je prethodno rukovodstvo odobravalo preduzećima, jer su mnoga u međuvremenu ugašena, u stečaju su ili se imovina vlasnika vodi na njihove žene i decu.

IVANjIČKI GAZDA

Jedan od najvećih dužnika je Radoslav Lale Sekulić, sa oko 60 miliona evra uzetih kredita za više preduzeća. Prema grubim procenama, međutim, njegov dug dostiže i 100 miliona evra. S druge strane, kada bi se rasprodala njegova imovina, banka bi mogla da naplati samo oko 12,5 miliona evra. Ali, većina firmi vezanih za Sekulića koje su se zadužile su i propale, a mnoge se vode na najbliže članove porodice.

Tako su preduzeća ovog ivanjičkog preduzetnika "Prodakt tejd fajnans", "Habit farm", "Vestern stajl", "Lajton" i "Svis farmacija" su stečaju, a Agrobanci duguju oko 50 miliona evra. Banka je pokušala da naplati svoja potraživanja preuzimanjem imovine u Ivanjici, kao što su hoteli "Moravica" i "Park", više restorana i stambeno-poslovna zgrada. Novom procenom vrednost ovih ugostiteljskih objekata je umanjena. Tako je jedan hotel vredeo 1,5 milijardi dinara, a godinu kasnije - tri puta manje.

Od Sekulića u Ivanjici, inače, nema ni traga ni glasa. Poslednji put je u svom gradu viđen prošle zime, pre osam meseci. Skoro sve što je posedovao, a toga ima na pretek, bilo je pod hipotekom. Ivanjičani znaju tek toliko da je "gazda Lale" već dugo teško bolestan, da se lečio na VMA, ali i u Švajcarskoj gde boravi često.

PROPALI MALINARI

Agrobanka je dodelila kredite i "Nikolasu" od nekoliko miliona, koji se ne vraćaju. Veliki deo imovine vlasnika ove modne kuće - među kojima je nekoliko stanova i poslovnog prostora vodi se na suprugu. Sama kompanija nema novca da otplaćuje uzete zajmove. Na spisku velikih dužnika koji su praktično gurnuli Agrobanku u propast su i "Velefarm" u stečaju, Azotara "Azohem", ali i tri zemljoradničke zadruge iz Arilja.

Zadruge su uzele oko 50 miliona evra za postavljanje hladnjača za maline. Garancija za zajmove bio je ugovor sa austrijskom kompanijom "CVS Best fud", a koja je trebalo da otkupi 50.000 tona malina ovogodišnjeg roda po 1,60 evra po kilogramu, a od toga bi proizvođači dobili 1,20 evra po kilogramu. Samo tri meseca kasnije, ovaj biznis sa malinama je propao. Malinari su bili spremni da daju samo deseti deo dogovorenog. Osim što od izvoza nije bilo ništa, zemljoradničke zadruge nisu u stanju da vrate velike kredite, a Agrobanka nema nikakvu garanciju, odnosno hipoteku na bilo šta, kako bi mogla da se namiri.

Upućeni u stanje u Agrobanci kažu da je bivše rukovodstvo, odobravanjem novih kredita, omogućavalo preduzećima da vrate stare dugove, ali taj lanac nije mogao dugo da izdrži, a da ne pukne. Dugovi su se gomilali, firme su se gasile i odlazile u stečaj.

Kako saznajemo, upravni odbor koji je morao da daje odobrenje za kredite privredi, a samim tim i da ima uvid pod kojim uslovima su dati, često je o zajmovima bio obavešten, tek kada su bili odobreni.

STOJE IZA "DOBITKA"

U revizorskoj kući KPMG, koja je radila reviziju finansijskih izveštaja Agrobanke za 2010. godinu, kada je zabeležena dobit od 1,15 milijardi dinara, ali i izveštaja za 2011. godinu, kada je uknjižen gubitak od 29,45 milijardi dinara, "Novostima" je rečeno da su posao obavili u skladu sa svim relevantnim propisima i standardima i da u potpunosti stoje iza svojih revizorskih zaključaka u vezi sa ove dve godine.

Odgovor na pitanje kako je moguće da banka iz ovolikog dobitka, za manje od godinu dana napravi gubitak od bezmalo 20 milijardi dinara, nismo dobili.

- U vezi sa finansijskim izveštajima za 2010. i 2011. godinu, bitno je napomenuti da je naše mišljenje za 2011. godinu uzdržano - ističu u KPMG. - To znači da, koristeći sve raspoložive revizorske postupke, mi nismo uspeli da potvrdimo iskazanu finansijsku poziciju Agrobanke na dan 31. decembar 2011. godine, kao ni rezultate poslovanja iskazane za 2011. godinu. Iz tog razloga, čak stavljajući po strani naše obavezujuće restrikcije u pogledu poverljivosti informacija, nismo u mogućnosti da komentarišemo razlike između finansijskih izveštaja za 2010. i 2011. godinu.

PREMIJER SRBIJE DEMANTUJE DA JE BILO INTERVENCIJA U ISTRAZI

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da će hapšenja u vezi sa aferom Agrobanka biti nastavljena i da će svi koji su počinili krivična dela odgovarati, ali je demantovao izjavu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da je bilo velikih pritisaka da se istraga o Agrobanci obustavi.

- Ne znam ni za kakve pritiske. Od kada je ova Vlada formirana, nije bilo pritisaka - tvrdi Dačić.

- Još neki ljudi biće obuhvaćeni krivičnim prijavama u vezi sa ovim slučajem, ali nije uputno govoriti o imenima, da bismo izbegli javnu najavu njihovog hapšenja i sprečili da pobegnu.

KOMISIJA

- Trebalo bi da se formira stručna komisija koja bi utvrdila odgovornost za sva dešavanja u Agrobanci - kaže za "Novosti" Rajko Latinović, bivši predsednik Upravnog odbora ove domaće banke.

- Zatim je potrebno i da se odgovorni procesuiraju, pre svega u zemlji, a po potrebi i u inostranstvu. Neophodno je utvrditi mnoge druge stvari, a ne samo ove koje su pokrenute, a koje su po mom mišljenju glavne.

BEZ UTISKA

Bivši član UO Agrobanke Danilo Šuković, inače član Saveta za borbu protiv korupcije, tvrdi da je sve što je dolazilo do Upravnog odbora te banke "bilo čisto" i da ništa nije ukazivalo na korupciju.

- Da li je neko radio nešto loše sa papirima, to ja ne mogu znati - pravda se Šuković. - Da je nešto ukazivalo na korupciju, ja bih tog momenta izašao iz Upravnog odbora. Ja nisam stekao utisak, ne mogu ništa da kažem.

HITNA POMOĆ

Tokom dana u četvrtak Dušanu Antoniću je, kako saznajemo, nekoliko puta pozlilo u pritvoru. U jednom trenutku, intervenisala je i ekipa Hitne pomoći koja je konstatovala izrazito visok krvni pritisak i blaže srčane tegobe. Data mu je terapija, posle koje mu je bilo bolje.

Antonić će, sa preostalom sedmoricom, u petak biti priveden istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: