Izbor iz britanske štampe

Svi britanski listovi opširno pišu o previranjima koja potresaju arapski svet. Najviše pažnje privlače aktuelna dogadjanja u Libiji.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

10:02

Default images

Kada je 1999 godine Libija pristala da izruči dvojicu Libijaca osumnjičenih za eksploziju aviona iznad Lokerbija u Škotskoj i kada je 2003 godine saopštila da prekida program razvoja oružja za masovno uništavanje, svet je pozdravio te dogadjaje kao dokaz da jedna zemlja, koju je CIA smatrala otvorenim pobornikom međunarodnog terorizma, može da promeni svoju politiku, piše Gardijan.

Međutim, nakon što su snage bezbednosti pobile više od dvesta Libijaca u protekla četiri dana, čini se da je "novi" pukovnik Gadafi, ustvari isti onaj stari.

Potpuna kontrola pod kojom Gadafi drži zemlju, počeće da slabi tek kada njegove snage bezbednosti budu odbile da izvršavaju naredjenja ili kad se pridruže demonstrantima. a taj trenutak mogao bi da bude daleko, primećuje Gardijan.

U zemlji u kojoj ljudski život ne vredi mnogo, dve strane su ušle u borbu na život i smrt.

S obzirom da joj opada opšti uticaj u regionu, i na Gadafijevu novu spremnost da sarađuje sa Zapadom, moguće je da će Amerika zaključiti da joj on suviše vredi da bi mu okrenula leđa, zaključuje Gardijan.

Obami vezane ruke

I Fajnešl tajms se bavi američkim uticajem na Bliskom istoku i navodi tri osnovna razloga zašto predsednik Obama nema mnogo prostora za manevrisanje u regionu.

Kao prvo, nema dovoljno novca na raspolaganju za kupovinu novih prijatelja.

List podseća da je državni sekretar Hilari Klinton prošle sedmice govorila o "reprogramiranju" pomoći Egiptu, dok republikanska većina u donjem domu američkog kongresa želi da skreše budžet stejt departmenta što isključuje pokretanje nekakvog Maršalovog plana za Bliski istok.

Drugo, nastavlja Fajnenšl tajms, tu je problem bliskoistočnog mirovnog procesa koji tapka u mestu.

Neke visoke američke diplomate su izrazile zabrinutost zbog položaja u kome su se Sjedinjene države našle nakon što su stavile veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija o izraelskim naseljima na okupiranim teritorijama, u trenutku kada bi trebalo da se bore za podršku u arapskom svetu.

Treći, ujedno i najočigledniji razlog što su Sjedinjene države u nezgodnom položaju na Bliskom istoku jeste što one zavise od mnogih tamošnjih režima.

Fajnenšl tajms kao primere navodi Bahrein, koji je domaćin glavnog štaba američke pete flote i Jemen koji je Americi potreban u borbi protiv al Kaide na arapskom poluostrvu.

Poraz Angele Merkel

U Tajmsu čitamo kako ekonomski bum Nemačke nije pomagao kancelarki Angeli Merkel da izbegne još jedan izborni poraz.

Hrišćansko-demokratska unija gospođe Merkel juče je pretrpela poraz na regionalnim izborima u Hamburgu, što će dalje umanjiti uticaj vladajuće koalicije u Berlinu, piše Tajms.

Aktuelni privredni uspesi Nemačke nisu povećali popularnost nemačke kancelarke i njene politike, a ove godine predstoje još šest regionalnih izbora.

Svaki poraz podrazumeva promenu ravnoteže moći u Bundesratu, gornjem domu nemačkog parlamenta, što znači da vlada mora sve više da zavisi od svojih političkih protivnika da bi sprovodila svoju politiku.

Koalicija Hrišćansko-demokratske unije i liberalne FDP partije već je izgubila većinu u Bundesratu, a jučerašnji poraz zahtevaće nove kompromise.

Situacija bi mogla dalje da se pogorša ako stranka Angele Merkel izgubi na izborima u Baden-Virtembergu sledećeg meseca, konstatuje Tajms.

Na svadbi 1900 zvanica

U Dejli telegrafu čitamo kako svadba princa Vilijama i Kejt Midlton u Vestminsterskoj opatiji 29. aprila, neće proteći bez prisustva mnoštva poznatih ličnosti.

Medju gostima će se naći fudbalska zvezda Dejvid Bekam sa suprugom Viktorijom, a doći će i pop muzičar Elton Džon i glumica Džoana Lamli.

Medjutim, prisustvo nekih drugih zvanica nije sasvim izvesno, piše Dejli telegraf. Naime, pozivnica je navodno upućena kralju Bahreina još pre nekoliko nedelja, pre tamošnjih nemira i poziva za svrgavanje dinastija al Halifa.

Na ogorčenje britanskih antirojalisti pozvani su i saudijski kralj, kralj Jordana i sultani Omana i Bruneia.

Nije poznato da li su pozvani Barak i Mišel Obama, ali protokol to ne nalaže s obzirom da princ Vilijam nije prestolonaslednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: