Izbor iz britanske štampe

Bahrein koji je američki državni sekretar Hilari Klinton, koliko u decembru, nazvala partnerom na koji bi ostali trebalo da se ugledaju, Gardijan opisuje kao kraljevstvo od strateške važnosti za Amerikance, Britance i Francuze.

Info

Izvor: B92

Petak, 18.02.2011.

10:21

Default images

U glavnom gradu Bahreina, Manami, pojašnjava list, smeštena je američka peta flota čiji je zadatak da čuva naftne platforme susedne Saudijske Arabije i vode Zaliva.

I Amerikanci i Saudijska Arabija smatraju vladajući porodicu Al Kalifu instrumentom za zadršku Irana koji odavno ima teritorijalne pretenzije na Bahrein tvrdeći da mu ta ostrvska država pripada.

Gardijan u redakcijskom komentaru tvrdi da nijedna od sila neće dozvoliti smenu režima u Bahreinu, jer je ulog isuviše veliki. I bahreinska opozicija, nastavlja list, to sada ima na umu.

Pre brutalne intervencije prema demonstrantima, zahtevi su se odnosili na oslobađanje političkih zatvorenika i na izradu ustava od strane izabranih poslanika.

Demonstranti nisu tražili da sa vlasti ode kralj Hamad al Kalifa, ali njegov odlazak sada zahtevaju.

Gardijan navodi da dve trećine Šiita u Bahreinu nisu proporcijlano zastupljeni u parlamentu , i imaju vrlo mali pristup naftnom bogatstvu.

Uz ocenu da protesti u Tunisu, Egiptu, Libiji ili Jemenu, do sada nisu bili preterano islamistički, list piše da jedna čitava generacija zahteva osnovna politička prava i nije zainteresovana za ideologiju, već za okončanje tiranije i korupcije.

Zapadu bi trebalo da bude jasno šta mu je u interesu, zaključuje se u redakcijskom komentaru.

'Britanija kao grčka hunta'

Tajms na naslovnoj strani objavljuje delove poverljivog dokumenta koji je u formi saveta pripremljen za britansku vladu. List je naime, došao u posed dokumenta u kojem se ocenjuje da bi London mogao da se nađe na udaru ozbiljnih sankcija ukoliko ne posluša Evropski sud za ljudska prava i dozvoli zatvorenicima u Velikoj Britaniji da glasaju.

Iako se u dokumentu koji su sačinili pravnici zaposleni od strane britanske vlade, potvrđuje da sud u Strazburu ima samo savetodavnu ulogu, Tajms prenosi ocenu predsednika suda koji je Britaniju uporedio sa vremenom vladavine grčke hunte.

Navodi se i da bi Britanija, ukoliko ostane uporna u stavu da zatvorenici ne mogu da imaju pravo glasa, najverovatnije bila optužena za licemerje od strane Rusije i Turske.

No pravnici su zaključili, dodaje Tajms, da bi Britanija ostala članica Saveta Evrope i da bi jedino pretpela diplomatsku sramotu, što je, kako su naveli, "mala cena u poređenju sa sprvođenjem demokratskog principa s obzirom na negativnu odluku britanskog parlamenta".

Tim pravnika koji su sačinili izveštaj za vladu i do kojeg je došao Tajms, izračunao je i koliko bi sve to moglo da košta vladu u Londonu u slučaju da jednog dana između 70 000 i 80 000 zatvorenika zatraži odštetu. Reč je o sumi od 143 miliona funti koji pak, dodaje se, ne moraju da budu isplaćeni , jer sud u Strazbuiru na to ne može da prisli britanske vlasti.

Moldavci najviše piju

Najveće ispičuture na svetu su, sudeći prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije koji prenosi Indipendent, građani Moldavije a slede Česi i Mađari.

Po količini alkohola koji ispiju, na četvrtom mestu nalaze se Rusi i Ukrajinci, koji su, ocenjuje Indipendent tradicionlanu veliki uživaoci votke.

Tako je zbog problema uzrokovanih prevelikim konzumiranjem alkohola u Rusiji, Mihail Gorbačov svojevremeno imao nameru da zabrani ispijanje votke tokom većeg dela dana, zbog čega postao vrlo nepopularan.

Moldavci, zaključila je Svetska zdravstvena organizacija, popiju tri puta više nego što je svetski prosek od preko 6 litara godišnje.

Od naroda u bivšim jugoslovenskim republikama, "najbolje" plasirani na listi velikih konzumenata alkohola su Slovenci, na devetom mestu, navodi Indipendent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: