RTS samo preti tužbama

Iako RTS već mesecima najavljuje da je podneo tužbe protiv svih koji ne plaćaju TV pretplatu može se reći da od toga za sada nema ništa. Ako se uporedi broj neplatiša sa brojem podnetih tužbi jasno je da se radi samo o simboličnom potezu ljudi iz javnog servisa.

Info

Izvor: V.Toroviæ B. Gigoviæ

Nedelja, 30.09.2007.

14:22

Default images

Od oko milion domaćinstava koliko se procenjuje da ne plaća TV pretplatu, RTS je tužio tek nekoliko stotina. Za prinudnu naplatu TV pretplate u Četvrti opštinski sud u Beogradu stiglo je 230 zahteva, u Opštinski sud u Nišu 100, dok, na primer u Novom Sadu, Užicu, Subotici i drugim mestima takvih tužbi za sada nema.

Međutim, podnošenje zahteva za prinudnu naplatu nije i garancija da će se novac i naplatiti.

Prema rečima Vesne Milojević, portparola Četvrtog opštinskog suda u Beogradu svaki građanin ima pravo da uloži prigovor na ovaj predlog i tada se pokreće parnični postupak.
- Takođe, ostaje nejasno ko će se baviti ovim predlozima za izvršenje prinudne naplate TV pretplate, odnosno, da li će to biti sud na čijoj opštini živi neplatiša ili će biti određen jedan sud u koji će se slivati svi prigovori - kaže Vesna Milojević.

Sudija Prvog Opštinskog suda u Beogradu Vesna Sekulić za "Blic nedelje" tvrdi da u ovaj sud, kao ni u junu i julu, kada su obavili istraživanje, ni sada ne postoji ni jedan podneti predlog za prinudnu naplatu. Ista je situacija i u Drugom i Trećem opštinskom sudu.

Prema nekim procenama oko 20 odsto domaćinstava Vojvodine ne plaća TV pretplatu. U Opštinskom sudu u Novom Sadu ne postoji ni jedna prijava protiv neplatiša. Slična je situacija i u Subotici - nema ovakvih predloga ili tužbi protiv građana.
U centralnoj Srbiji oko 35 odsto domaćinstava ne plaća TV pretplatu. Ali na primer, u Užicu nema ni jednog podnetog predloga za izvršenje prinudne naplate.

U Opštinski sud u Nišu pre desetak dana stiglo je 100 predloga za prinudnu naplatu TV pretplate. U sudu kažu da još nije pokrenuta nijedna sudska parnica, odnosno da niko od tih neredovnih platiša nije preko suda zatražio oslobađanje od plaćanja tog duga.
Zašto su izostali masovniji zahtev za naplatom duga pokušali smo da saznamo i u RTS. U službi za pretplatu su nas uputili na Mirjanu Stefanović zaduženu za saradnju s medijima. Naša sagovornica nama je usrdno objasnila da se obratimo rukovodiocu pretplate i da joj nije jasno zašto ovakva pitanja uvek stižu na njenu adresu.

Kako god bilo očigledno je da nacionalna Televizija ne može da naplati dugovanja neplatiša. Čak i da su u RTS ažurni i da su protiv svih neplatiša podigli zahteve za prinudnu naplatu to bi izazvalo kolaps srpskog pravosuđa. Srpski sudovi ovakvi kakvi su nisu u stanju da se, u razumnom roku, izbore ni sa redovnim predmetima, a milion vanrednih zahteva RTS i milion novih parnica značilo bi slom ove institucije.

Drugo ograničenje za naplatu duga je političke prirode. Javni servis je državno preduzeće i nema te vlasti koja će pred izbore (lokalne i predsedničke) predati sudu svako peto domaćinstvo u državi. Ako bi RTS poveo postupak protiv milion domaćinstava, to znači da bi minimum dva miliona birača bilo u sporu sa aktuelnom vlašću. Ko bi u tom slučaju od tih dva miliona glasača glasao za partije na vlasti. Malo je reći niko.

Zbog prethodno navedenog logično je očekivati da će platiše i dalje plaćati, RTS kuburiti sa besparicom, a neplatiše čekati "narodnog tribuna" koji će smisliti razlog za amnestiju.

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, nedavno je izjavio da javni servis Srbije mesečno prikupi oko četiri miliona evra od pretplate. Za normalno funkcionisanje ove kuće potrebno je oko šest miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: