Mnogo više od p(j)esme

Jer, na Balkanu je svako takmičenje, pa bilo ono u dominama ili jambu, mnogo više od igre - to je pitanje nacionalne časti, pa i života i smrti

Info

Izvor: R.D.

Ponedeljak, 13.03.2006.

11:52

Default images

Ovogodišnje glasanje za Evropesmu/Europjesmu po mnogo čemu se može uporediti s utakmicom Dinamo - Crvena zvezda koja je bolje nego bilo koja izjava ili ratni talambas najavila sve ono što će se kasnije dešavati u tada zajedničkoj državi. Zbog reakcije publike, ovogodišnji izbor za p(j)esmu koja će SCG predstavljati na evrovizijskom takmičenju sa stranica namenjenih lakim notama seli se u društvene hronike, a učesnici u raspravi i publika dolivaju ulje na predreferendumsku vatru.
Suštinski, ništa nije sporno - žiri je glasao u skladu s pravilima, dajući poene po vlastitoj volji.

Problem je nastao kada su se srpski članovi žirija (kasno) dosetili da predstavnicima "drugog oka" uskrate glasove. I dok se Vlasi dosetiše, crnogorski puleni su ostvarili prednost. Organizator je iskoristio bes publike i odlučio da, suprotno protokolu, umesto prvoplasiranih na bis, izađu drugoplasirani Flamingosi kojima nije pomoglo ni koketiranje s "crnogorskim" jezikom - crnogorski članovi žirija 32 puta su glasali za "svoje" pesme (ukupno im dali 208 poena), dok su srpskim predstavnicima podarili 20 poena (osam glasova).

Da je kako nije, sve bi ostalo u domenu rasprava da li je sve što je dozvoljeno i moralno i normalno. Umesto toga, uvređena strana, osećajući se namagarčenom, krenula je u javnu kuknjavu i povlačenje glasova.

Ko gubi, ima pravo da se ljuti, pa je tako i prošle godine No nejm otišao u Kijev ispraćen euforijom u Podgorici. Beograd je njihovu pobedu i tada dočekao potpisivanjem peticije da u Kijev ode druga pesma, negodovanjem povodom glasanja i optužbama da je telefonsko glasanje u Srbiji trajalo deset minuta i plaćalo se, a u Crnoj Gori 40 minuta i bilo je besplatno, te ljutnjom zbog činjenice da članovi crnogorskog žirija favoritkinji iz Srbije nisu dali nijedan poen.

Istorija se ponavlja, ali u zagrejanijoj, predreferendumskoj atmosferi, dajući dodatni zamah indipendentistima u obe republike. Jer, na Balkanu je svako takmičenje, pa bilo ono u dominama ili jambu, mnogo više od igre - to je pitanje nacionalne časti, pa i života i smrti. Onaj deo Srbije kome nije svejedno ipak će imati favorite - bilo Bregovića (aranžman za hrvatsku pesmu) ili Željka Joksimovića (muzika za bosansku).

Sve se, dodajmo, dešavalo u danu smrti lidera čiji je dolazak na vlast označio početak raspada zemlje. Ni njegov konačni odlazak nije zaustavio podele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: