Ginekološke zamke za otimanje novca porodiljama

Beograđanka Danijela S. je čula da se u porodilišta ne odlazi bez dobre veze i spremljene koverte. Prijatelji su joj preporučili „izvanrednu doktorku“ koja se za 300 evra neće mrdnuti od nje. Novac je dala unapred, ali je, za svaki slučaj, obezbedila i „proverenu“ babicu koju je častila sa 100 švajcarskih franaka. U jedan sat posle ponoći, kada je porođaj počeo, nijedna od njih dve nije bila dostupna.

Info

Izvor: Ekipa Blica

Subota, 19.11.2005.

12:59

Default images

Beogradska policija nedavno je, kako „Blic“ saznaje, privela i dr Sonju Đurović, ginekologa u KBC „Zvezdara“, jer je od porodilje tražila 500 evra za obavljeni porođaj. I ovoga puta doktorka je uhapšena zahvaljujući obeleževanju novčanica.

Primer dr Sonje Đurović je gotovo identičan sa slučajem dr Vesne Mrđenović, anesteziologa u GAK „Narodni front“, koja se trenutno nalazi u prtvoru jer je takođe tražila novac od porodilje. I jedna i druga su tražile novac iako su obe zaposlene u tim ustanovama. To je reketiranje porodilja u kojem ponekad učestvuju čitave ekipe. Njihova tarifa se zna i zbog toga mnogi budući roditelji unapred pripreme od nekoliko stotina do hiljadu evra. Ali i davanje mita nije nikakva garancija da će sve teći po planu.

Beograđanka Danijela S. je čula da se u porodilišta ne odlazi bez dobre veze i spremljene koverte. Prijatelji su joj preporučili „izvanrednu doktorku“ koja se za 300 evra neće mrdnuti od nje. Novac je dala unapred, ali je, za svaki slučaj, obezbedila i „proverenu“ babicu koju je častila sa 100 švajcarskih franaka. U jedan sat posle ponoći, kada je porođaj počeo, nijedna od njih dve nije bila dostupna.

Danijela S. i njen sin Jovan jedva su preživeli porođaj. Dete je bilo veoma krupno i zaglavilo se u porođajnom kanalu. Zbog nedostatka kiseonika i velikog pritiska bebi su popucali kapilari i dobila je hematom na mozgu. Dežurna doktorka je u porođajni boks svraćala na svakih sat vremena. Danijeli je, kada je zavapila da joj spasu dete, lakonski rekla: „Neka te porađa onaj kome si dala pare“. Danijelin sin će ostati jedinac.

Ali ima i drugačijih primera. U istom porodilištu tri Danijeline prijateljice, u razmaku od šest godina, rodile su šestoro dece. Nijedna nije imala vezu, od njih niko nije ni tražio ni dobio nijedan dinar, a kamoli stotine evra. Njihova ocena lekara i babica staje u jednu rečenicu: „Drže te kao malo vode na dlanu“.

Bolji tretman

I u drugim gradovima u Srbiji porodilje su na meti.

Prema svedočenju više mladih majki koje su se skoro porodile u kragujevačkom KC, saznajemo da ni kragujevački lekari nisu imuni na mito. Mada novac niko otvoreno ne traži, zna se da je sam tretman trudnice daleko bolji ako se nekoliko stotina evra „da ispod ruke“.

Da bi ženu porodio akušer po vlastitom izboru, u koga porodica ima poverenja, daju od 100 do 300 evra. Za angažovanje anesteziologa koji će buduću majku da uvede u epiduralnu anesteziju izdvaja se i do 500 evra. Veći je problem, prema iskustvu mladih roditelja, to što gotovo svi lekari rade i u privatnim ordinacijama. Zato nije redak slučaj da oni trudnice navode na preglede i kontrole trudnoće kod privatnika, što ih dodatno košta jer običan pregled plaćaju od 700 do 1.000 dinara, dok za pregled na ultrazvuku izdvajaju od 1.500 do 2.000 dinara.

Jedan od najčešćih načina da se od porodilji uzme novac je praćenje trudnoće i prisustvo željenog lekara na porođaju. U Nišu, međutim, nije takav slučaj, naprotiv lekarima koji vode trudnoću je, prema rečima direktora Ginekološko-akušerske klinike prof. dr Zorana Pop Trajkovića, zabranjeno da prisustvuju porođaju sem u slučajevima kada su u pitanju rođaci.

U nišu izuzetak

U Nišu je uobičajena praksa, kao i u celoj Srbiji, da gotovo svi ginekolozi rade i privatno. I da trudnoće vode, osim zvanično na Ginekološkoj klinici, i u ordinacijama u kojima privatno rade.

Ksenija Mitić kaže da ginekolog koji je vodio njenu trudnoću nije mogao da je porađa.

- Tačno je da sam odlazila u privatnu ordinaciju na dopler i da sam te preglede proletos plaćala 800 dinara. Međutim, na Ginekološko-akušerskoj klinici nemaju tako savremene medicinske aparate, da je mnogo sigurnije da vas pregledaju kod privatnika. Nisam čula da je neko tražio pare porodiljama. Moj lekar mi je rekao da je u porodilištu strogo zabranjeno da ginekolog koji vodi trudnoću bude na porođaju - naglašava Ksenija.

Inače, u Nišu trenutno nije moguć porođaj sa epiduralnom anestezijom zbog nedostatka stručnog anesteziologa.

Iznuda mita za mnoge je postala normalna i uobičajena. Lekari su često međusobno solidarišu kada neko od njihovih kolega „padne“. Tako je kao što je „Blic“ već pisao, u utorak uveče, posle hapšenja dr Vesne Mrđenović, porodicu Perišić, koja je prijavila ceo slučaj, nazvao dr Nebojša Zečević, ginekolog koji je vodio trudnoću i porodio mladu majku, i pretio njoj i njenom suprugu.

Direktor ćuti

Nakon pretnji dr Zečevića, porodica Perišić o svemu je obavestila i policiju.

Šta o pretnjama dr Zečevića misli njegov šef, direktor GAK „Narodni front“ dr Slobodan Runić, juče nismo mogli da saznamo. Kada se prvi put javio na telefon rekao je da trenutno ima sastanak i da ga nazovemo kasnije. Međutim, on kasnije više nije bio dostupan.

Sa druge strane, u Ministartvu zdravlja kažu da ako je direktor ustanove obavešten da neko od zaposlenih preti porodici koja je prijavila mito, treba da utvrdi sve činjenice i da takve pojedince sankcioniše.

- Ukoliko i direktor svojim postupcima podržava ili ne reaguje na korupciju u svojoj kući, onda takav čovek ne može da bude na čelu jedne zdravstvene ustanove - kaže za „Blic“ Danica Mihajlović, načelnik zdravstvene inspekcije u Ministartvu zdravlja.

I još nešto što valja znati. Sve trudnice koje su zdravstveno osigurane imaju pravo na besplatne preglede u toku trudnoće i porođaj, rečeno nam je u kragujevačkom Kliničkom centru, a tako bi trebalo da je svuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: