Što da studiraš kad si invalid?!

Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, rekao je da država ima obavezu da finansira školovanje invalida i da se mora pronaći način kako da im se pomogne. Pojedini profesori ne dozvoljavaju slepim i slabovidim da snimaju predavanja kako bi učili kod kuće, kaže Goran Pavlović, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom

Info

Izvor: M.J. M.S.B.

Ponedeljak, 03.10.2005.

12:33

Default images

Iako je Zakonom o viskom obrazovanju, koji je stupio na snagu 10. septembra, propisano da pravo na studiranje imaju i osobe sa senzornim i motornim hendikepom, nijedan fakultet u Srbiji nije potpuno dostupan ovim akademcima. Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, rekao je da država upravo zbog toga ima obavezu da finansira školovanje ovih osoba i da se mora pronaći način kako da im se pomogne i da mnogi fakulteti već preduzimaju inženjerske mere kako bi studentima sa hendikepom olakšali ulazak u zgrade fakulteta. Međutim, kako za Glas kaže Goran Pavlović, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom, postoji dobra volja da se pomogne ovim akademcima, kojih samo na Beogradskom univerzitetu ima oko 300, ali još uvek niko nije dovoljno informisan o tome kako i na koji način to treba uraditi.

- Mnoge visokoškolske ustanove u Srbiji napravile su rampe na ulazu, ali one ili nisu urađene prema standardima, ili je to sve što je urađeno. Fakultet političkih nauka je napravio ulaz za studente sa hendikepom, Pravni i Ekonomski takođe, ali, na primer, na Elektrotehničkom fakultetu moguće je samo ući u hol, ali je potpuno nemoguće popeti se do učionica. Prirodnomatematički fakultet je pokazao dobru volju da nam izađe u susret, ali rampa koja je tamo napravljena ne služi ničemu i ne može mnogo da pomogne. Najveći problem na fakultetima u celoj Srbiji, međutim, je to što ne postoji nijedan toalet koji je dostupan studentima sa hendikepom, a oni na fakultetu provode po ceo dan - objašnjava Pavlović.

On ističe da prilazi visokoobrazovnim ustanovama i učionicama nisu jedini i najveći problem s kojim se ovi akademci svakodnevno susreću.

- Veoma često se dešava da profesori zabranjuju studentima sa hendikepom da uopšte prisustvuju predavanjima i vežbama, dok pojedinci čak ne dozvoljavaju slepim i slabovidim da snimaju predavanja, kako bi kasnije učili kod kuće. Već je poznat slučaj da su organizatori kviza "Sam protiv svih", koji se emituje na Nacionalnoj televiziji, zabranili studentima sa hendikepom da učestvuju, a nedavno je jedan akademac izbačen iz poslastičarnice u Novom Sadu samo zato što je u kolicima - dodaje Pavlović.

Dok se ne izgrade adekvatni prilazi fakultetima, učionicama i toaletima, jedina pomoć koju trenutno imaju ovi studenti su vojnici koji u njima civilno služe vojni rok. Naime, Univerzitet u Beogradu poslao je svim dekanima dopis da evidentiraju broj studenata sa hendikepom kako bi im studenti koji civilno služe vojni rok na fakultetima pomogli.

Marko Savić iz ovog udruženje kaže da će zahvaljujući upravo studentima na civilnom odsluženju vojnog roka osobe sa hendikepom od trenutka kada dođu na fakultet imati svu pomoć koja im je neophodna. On je napomenuo da postoji novi javni servis za studente sa hendikepom kojima je potrebna pomoć, tako da će sada na jednom mestu oni moći da saznaju na koje adrese treba da se jave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: