Kao slepo crevo Evrope ocenjeni i Albanija i Bosna i Hercegovina

Info

Izvor: M. Mijailoviæ

Subota, 29.01.2005.

12:08

Default images

Srbija i Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina neće biti članovi Evropske unije ni do 2020. godine, navodi se u najnovijoj analize američke CIA u kojoj se iznose predviđanja te agencije o perspektivi i izgledu sveta kroz petnaest godina. Kako se vidi i na mapi koja je predočena, sve zemlja u okruženju, pa i Hrvatska i Turska, postaće članovi evropske porodice, dok ćemo mi, sa našim južnim i zapadnim susedom, postati slepo crevo i sveta i našeg kontinenta.

Treba imati u vidu da je ova analiza ipak samo moguće viđenje buduće mape sveta, ali takođe ne treba s uma smetnuti činjenicu da je ovu analizu napravila najmoćnija obaveštajna služba sveta i da su u svojim pretpostavkama verovatno imali ozbiljnih osnova. Da li će se na taj način izjaloviti naša dosadašnja očekivanja da ćemo u članstvo EU ući 2012. godine videće se, ali izveštaj CIA sigurno ne uliva veru u takav ishod.

"Neuspela država"

- Reč je o tome da američka obaveštajna agencija jednostavno vidi ove tri zemlje van procesa svetske globalizacije i predviđa im nimalo blistavu budućnost, uključujući i nastavak sukoba na Balkanu - kaže Tomislav Kresović, politički analitičar. Po njemu, novi ograničeni ratovi i terorističke akcije u organizaciji Al kaide, CIA vidi kao sasvim realne.

- Pored toga, američki obaveštajci procenjuju da će doći i do promene granica, pre svega formiranjem nezavisnog Kosova, ali ga vide i kao "neuspelu državu", jer ocenjuju da nezavisnost ne podrazumeva i stabilnost. Ukoliko se pokrajina i otcepi, sasvim su mogući sukobi između albanske mafije i raznih ekstremističkih grupa, kao što je bilo u Albaniji 1997. godine - ističe Kresović.

Prema njegovom mišljenju, pre dobijanja nezavisnosti sasvim je moguć novi ograničeni rat sa Srbijom, a koji bi sponzorisala Albanija. Upravo zbog toga, Tirana bi bila izopštena iz EU i morala bi da se odrekne takve politike i ubedi sunarodnike na Kosovu da ne traže promenu granica. S druge strane, CIA Srbiju i Crnu Goru vidi kao nestabilnu državu, i politički i teritorijalno, a pre svega zbog mogućih kriza na jugu Srbije i na Kosovu.

- Ipak, zanimljivo je da i 2020. godine agencija vidi ovu državu kao "Srbiju i Crnu Goru", što podrazumeva da se Crna Gora ipak neće odvojiti. Što se tiče BiH, ta zemlja je viđena kao potencijalni inicijator islamskog ekstremizma, koji bi lako mogao da bude prenet i u Srbiju.

Cia najavljuje akcije

- Takođe, CIA Bosnu ocenjuje i kao zemlju visokog rizika zbog velike opasnosti od cepanja dejtonske BiH, što bi izazvalo nove etničke sukobe, navodi naš sagovornik. On dodaje i da ovaj izveštaj pokazuje i da sama CIA planira izazivanje sukoba kako bi sprečila konačno stvaranje moćne i homogene Evrope, kao najozbiljnijeg konkurenta Americi.

- CIA jednostavno hoće da bude instrument moći u ovom delu sveta i na ovaj način i projektuje krize slične onima u Čečeniji i zemljama u okruženju Ruske federacije, čime bi destabilizovala Evropu i osigurala interese SAD u ovom delu sveta - zaključio je Kresović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: