Bugari dali zeleno svetlo; Petkov: "Istorijska odluka"

Bugarski parlament dao je danas Vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2022.

12:57

Bugari dali zeleno svetlo; Petkov:
Foto: Profimedia

Skupština Bugarske raspravljala je danas o odluci kojom se prihvata predlog francuskog predsedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za S. Makedoniju i Albaniju.

Tako je izglasano da se ukine veto na otvaranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, kojim Sofija blokira pristupanje Skoplja EU od novembra 2020. zbog kulturnih i istorijskih sporova.

Poslanici su glasali za podizanje veta Vlade iz 2020. na pregovarački okvir zbog neslaganja oko istorijskih pitanja i jezika, pošto su unete određene izmene.

Te izmene trebalo bi da ustavom garantuju prava etničkim Bugarima koji žive u Severnoj Makedoniji. Takođe, u pregovaračkom okviru ne bi smele da postoje nikakve indicije kojima bi se nagoveštavalo da Bugarska priznaje postojanje makedonskog jezika.

Iza ovog kompromisa stoji Francuska, a bugarska poslanica Elizaveta Belobradova smatra da je ovo najbolja ponuda koju je dosad dobila Sofija.

Da podsetimo, makedonski premijer Dimitar Kovačevski rekao je juče da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da Severna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora. Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim šestomesečnim predsedništvom EU, izašla je sa predlogom, koji je bugarski premijer Kiril Petkov opisao kao “vrlo dobar”, a po kom bi Severna Makedonija trebalo da izmeni ustav kako bi u preambulu ustava uključila "državljane koji žive unutar granica države i koji su deo drugih naroda", kao što su Bugari.

Taj francuski predlog, međutim, mora da "zvanično prođe" i severnomakedonsko odobrenje.

Petkov: "Francuski kompromis treba prihvatiti kao evropski"

"Danas je bugarski parlament doneo istorijsku odluku kojom se daje zeleno svetlo početku pristupnih pregovora Skoplja o članstvu u EU," napisao je na Tviteru premijer u ostavci Kiril Petkov. On je u svom prvom komentaru na odluku parlamenta podvukao da su evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana od strateškog interesa za EU.

U intervjuu za elektronsko izdanje "Politiko" Petkov je pozvao svog makedonskog kolegu Dimitra Kovačevskog da bude hrabar i prihvati francuski predlog, iako postoji rizik da njegova vlada zbog toga padne.

Kiril Petkov je takođe rekao da kompromis koji nudi francusko predsedništvo treba prihvatiti kao evropski, a ne samo kao sporazum između Sofije i Skoplja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: