Danas se obeležava svetski dan šuma, zasađeno 100 sadnica u Beogradu

Danas je Svetski dan šuma - u Srbiji organizovane akcije sadnje i pošumljavanja u 17 gazdinstava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2022.

11:12

Danas se obeležava svetski dan šuma, zasađeno 100 sadnica u Beogradu
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Svetski dan šuma se danas obeležava i tim povodom je javno preduzeće "Srbijašume" u 17 gazdinstava širom Srbije organizovalo akcije sadnje i pošumljavanja, dok je u Beogradu Dan šuma obeležen simboličnom sadnjom 100 sadnica na Košutnjaku, zajedno sa studentima Šumarskog fakuta Univerziteta u Beogradu.

Za obeležavanje Svetskog dana šuma simbolično je odabran 21. mart, početak proleća koji ujedno simbolizuje budjenje prirode i vegetacije, nov početak i večito obnavljanje života.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana šuma je "Šume i održiva proizvodnja i potrošnja" pod sloganom "Izaberi odrzivo drvo za ljude i planetu".

Obeležavanje ovog dana pokrenula je Generalna skupština evropske konfederacije poljoprivrede 1971. godine. Organizacija UN za hranu i poljoprivredu - FAO, prihvatila je ovu inicijativu smatrajući da će time doprineti jačanju svesti kod najšire javnosti o značaju šuma i njenoj vrednosti i ulozi za čoveka - zaštitnoj, proizvodnoj i rekreativnoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: