Nemačka rešila – zatvaranje za nevakcinisane

Nemačka privremena vlada uvešće oštre mere za nevakcinisane da bi obuzdala kovid 19 i ublažila pritisak na bolnice zbog nove varijante virusa – soja omikron.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

15:00

Nemačka rešila – zatvaranje za nevakcinisane
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U četvrtak su nemački regionalni premijeri usaglasili stavove sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel da uvedu oštra ograničenja za one koji nisu vakcinisani protiv kovida 19.

Merkelova je u četvrtak pozvala šefove 16 nemačkih saveznih država da donesu odluku o novim ograničenjima širom zemlje. Tokom pandemije, državni lideri su uglavnom bili slobodni da odlučuju o sopstvenim merama protiv kovida.

Prema novim ograničenjima, nevakcinisanim osobama biće zabranjen pristup restoranima, pozorištima i prodavnicama koje nisu neophodne.

Zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima u kojima je zaraza velika, dok će na manifestacijama velikih razmera broj gledalaca biti smanjen.

Kako je potvrdila Merkelova, 2G pravila biće proširena na maloprodaju, a pristup kulturnim i rekreativnim objektima (uključujući bioskope, pozorišta, restorane) takođe će biti moguć samo za vakcinisane osobe i one koji su preležali kovid, bez obzira na negativan test.

"Sada dolazi advent blokada za nevakcinisane. Vakcinacija će biti obavezna od oktobra", rekla je Merkelova.

Govoreći u četvrtak, odlazeći ministar zdravlja Jens Špan rekao je televiziji ZDF da je plan u suštini „zaključavanje za nevakcinisane“.

"Više od 12 miliona odraslih osoba koje nisu vakcinisane je ono što stvara izazov za zdravstveni sistem“, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: