Vučić nakon sastanka sa predsednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose VIDEO/FOTO

Predsednik Slovenije Borut Pahor sastao se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.11.2021.

09:29

Vučić nakon sastanka sa predsednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Nakon sastanka, medijima se prvo obratio predsednik Srbije.

"Mislim da imamo veoma dobre odnose sa Slovenijom", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su otvoreno govorili o svim problemima u regionu, koji nisu mali.

"Upoznao sam predsednika Pahora sa inicijativom 'Otvoreni Blakan'. Osnosi između Srbije i Slovenije su na izuzetnom novou, ali uvek možete da uradite bolje i više. Hvala predsedniku Pahoru što je došao u Beograd. Želimo još bližu i bolju saradnju", kazao je Vučić.

Vučić je rekao kako imamo dobre odnose sa susedima.

"Imamo dobre odnose sa susedima. Mislimo da će ta saradnja u budućnosti samo rasti. Sa svoje strane sam istakao značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti. Svaki razgovor koji vodimo može biti kamen u toj kući mira koju pokušavamo da izgradimo. Odnosi između Srbije i Slovenije su na izuzetno visokom nivou, odnosi međusobnog poverenja i uvažavanja, svaki naš susret doprinosi razvoju naših dobrih odnosa i sa time sam i više nego zadovoljan. Hvala predsedniku Pahoru što je došao u Beograd. Želimo još bližu i bolju saradnju", kazao je Vučić.

Otvaranje poglavlja

Vučić je, govoreći o otvaranju poglavlja, izjavio da u Evropi kažu da smo sve ispunili, a da li ćemo klastere otvoriti "Bog sami ga zna".

"Nemam nameru da se dodvoravam i da se ulizujem, ako hoćete da nam otvorite klastere - super, hvala. Ako nećete - super, hvala. Na nama je da unapređujemo ekonomiju, a Srbija najbrže raste u Evropi", kazao je Vučić.

Protesti opozicije

Kada je reč o protestima opozicije i blokiranju auto-puta, Vučić kaže da kršenjem slobode kretanja, krši se i Ustav.

"Ugrožavaju više sloboda drugih ljudi, nisu ni najavili proteste, čak i kad ih je policija zamolila da to ne rade. To je svakako mali broj ljudi, a hvale se kad su najveće demonstracije, a to je 3.000 ljudi. Gazelu je blokiralo sa jedne strane 70, a sa druge strane 50 ljudi. A u Beogradu živi 2 miliona ljudi", kaže Vučić.

"Što se tiče protesta i nasilja, mi ne koristimo vodene topove kao u Evropskoj uniji. Kod nas ima viška demokratije, jer kod vas ne mogu da blokiraju puteve kako se kome hoće. Nadam se da ćemo i mi jednog dana dostići nivo demokratije koji je u EU" rekao je predsednik Vučić.

Zašto EU ćuti?

Na pitanje o tome da li je sa Pahorom razgovarao o tome zašto EU ćuti na izjave albanskih zvaničnika o formiranju velike Albanije, Vučić je kazao da bi Briselu trebao minut i po da reaguje na ovakve izjave, ali reakcije ne stižu.

"Da smo jednom pomenuli formiranje velike Srbije, obesili bi me u Briselu, ali kada se pominje velika Albanija, to je u redu, to je samo usput", kazao je predsednik. Obraćanje Boruta Pahora

Pahor je kazao da se setio svojih prvih poseta Beogradu, 2009. godine, a kasnije i 2010. godine kada je počela normalizacija odnosa sa Srbijom.

"Mogu da konstatujem da je saradnja odlična, što me raduje, jer je važno za obe zemlje i stabilnost u regionu". Predsednik Slovenije kazao je da je sa Vučićem razgovarao o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

"Kao što je i rekao Vučić uvek sam bio privržen ulasku ljudi Zapadnog Balkana u EU. Kao što znate, upozoravao sam da je prema mojoj proceni suviše spor proces priključivanja. Obe strane ovde moraju mnogo toga da urade nego što je učinjeno prethodnih godina. Ovde se Vučić i ja slažemo, ukoliko EU otvori svoja vrata državama u regionu, ta misao o promeni granica više ne bi postojala".
Predsednik Srbije, ranije danas oglasio se na svom Instagram profilu, rekavši da mu je zadovoljstvo što je ugostio predsednika Slovenije.

"Zadovoljstvo mi je da, danas u Beogradu, ugostim na radnom ručku predsednika Republike Slovenije", napisao je Vučić.

Slovenačko predsedništvo saopštilo je ranije da će Pahor u ponedeljak posetiti tzv. Kosovo gde će razgovarati sa predsednicom Vjosom Osmani i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Pahor će na tzv. Kosovu takođe obići pripadnike kontingenta slovenačke vojske u sastavu Kfora.

Cilj razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova je razmena mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji na Zapadnom Balkanu, evropskoj perspektivi regiona i pripremama za sledeći samit Procesa Brdo–Broni, navodi se u saopštenju slovenačkog predsedništva.
I ministar finansija Siniša Mali oglasio se na svom Instagram profilu povodom dolaska predsednika Slovenije u Srbiju:

"Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da dočekam predsednika Slovenije koji se danas u Beogradu sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dobro došli!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: