Ne prestaje bura u Sarajevu, Dodikova osveta – uz harmoniku VIDEO

Kako je i najavio krajem prošle nedelje, Dodik je na sednici trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine blokirao sve odluke, a doveo je i obećanog harmonikaša.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

21:15

Ne prestaje bura u Sarajevu, Dodikova osveta – uz harmoniku VIDEO
Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

I jedno i drugo izazvalo je buru reakcija, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet protiv srpskog člana Predsedništva ne navodeći konkretan razlog.

Još jedna sednica trojnog Predsedništva, još jedna blokada – srpski član Milorad Dodik, glasao je protiv svih predloženih odluka. Najspornija tačka – ugovor između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u toj državi.

"Čuo sam od gospodina Džaferovića i gospodina Komšića, koji deluju udruženo na svim ovim pitanjima, da je razlog zašto su oni to stavili da je naknadno sad posle 13, 14 ili 15 godina otkrili da je islamska zajednica domicilna, a da su SPC i Vatikan strani subjekti. Što ide zatim da kaže da su Srbi i Hrvati, katolici i pravoslavci, ovde stranci, a da je jedini faktor ovde islam", kaže Dodik.

Blokada rada institucija Bosne i Hercegovine traje više od tri meseca, kada je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o negiranju genocida. Njegovog naslednika Kristijana Šmita, Dodik ni ne priznaje i ne učestvuje u radu zajedničkih institucija.

"Ima jedna znakovita promena u odnosu na dosadašnje ponašanje gospodina Dodika, neke tačke za koje jako zainteresiran, pristao je da ne budu danas na dnevnom redu", kaže Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva Bih.

"To je njegovo ustavno pravo, koliko god nama stvari izgledale apsurdne. Tražio je da se sa glasanja skinu tačke koje se tiču finansijskih sredstava koja su trebala ići za entitete, da ne bi ostali bez tih sredstava", ističe Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH.

Komšić: Traži incident

Politika srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika razvija se u dva pravca, ''jedan prema međunarodnoj zajednici, a drugi prema nama", smatra predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

"Jedan pravac je upućen predstavnicima međunarodne zajednice koji ima za cilj da ih natera da pristanu na faktično stanje kako ga on kreira i da međunarodna zajednica kaže: pa dobro, to sve što je bilo u BiH, hajmo sad ponovo te zavađene strane dovesti za sto da sa njima pregovaramo, ali o novom faktičkom stanju", kazao je Komšić za FTV.

Drugi pravac njegove politike je usmeren prema BiH, dodaje Komšić i kaže da su to što Dodik radi, zapravo provokacije kojima on traži bilo kakav incident, preneo je portal Klix.ba.

"Što nasilniji incident s naše strane, to njemu bolje. Dodiku se dešava nešto što on očigledno nije očekivao. On je očekivao veću podršku u Republici Srpskoj za sve ovo što radi. Međutim, te podrške nema", kazao je Komšić.

Zasedala Vlada Republike Srpske

U Banjaluci je danas održana posebna sednica Vlade RS na kojoj je razmatrana usmena informacija o zaštiti ustavnih prava Republike Srpske, garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ekspertski timovi iz različitih oblasti, imaju za cilj da do 28. oktobra pripreme predloge zakona u vezi sa zaštitom ustavnih prava Republike Srpske garantovanih Dejtonom, o kojima će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske", saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Posebnoj sednici Vlade prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Mediji pišu kako je na sednici bio muk, jer je Dodik od ministara tražio da ubrzaju sa izradom tih materijala. U Ustavu BiH piše ako jedan od članova Predsedništva pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što bi u prevodu značilo veto, o osporenim odlukama konačnu reč daju parlamenti entiteta iz kojih je taj član Predsedništva.

Od sednice je jedino bilo burnije ono što joj je prethodilo – Dodik je krajem prošle nedelje najavio da će u Predsedništvu pevati, te je danas u Sarajevo došao u pratnji harmonikaša.

"Na moj poziv došao čovek moj poznanik iz Banjaluke. Ne vidim ništa nenormalno", poručio je Dodik.

"Ja mislim da je sebe ponizio, iskreno da vam kažem", ističe Komšić.

"Ja mislim da je to pokušaj da se ponizi Predsedništvo BiH, koji je završio na samoponižavanju", smatra Džaferović.

Dodik najavljuje da će Skupština Republike Srpske usvojiti zakone kojima će vratiti nadležnosti koje ima po Dejtonskom sporazumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: