Čija su ostrva? "Zaratile" dve sile na istoku

Japan crta crvenu liniju oko lanca ostrva na koja pravo polaže i Kina, što Peking gura u agresivno ponašanje, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2021.

12:18

Čija su ostrva?
EPA/RITCHIE B. TONGO

To će potencijalno dovesti do pomračenja odnosa dve velike sile na istoku.

U intervjuu za CNN japanski ministar odbrane Nobuo Kiši kaže da ostrva Senkaku pripadaju Japanu i da će ih Tokio braniti borbom "brodom na brod" ako bude potrebno.

Japan je upotrebio odbrambene snage, uključujući avione F 35, a pravi i nove planove, koristeći podmornice i druge vojne misije.

Kameni, nepristupačni lanac ostrva koji je posvađao Kinu i Japan nalazi se severno od ostrva Išigaki.

"Protiv kineskih akcija na ostrvima Senkaku i drugim delovima Istočnokineskog mora moramo da pokažemo da japanska vlada odlučno brani našu teritoriju sa većim brojem japanskih obalskih stražara nego što ih ima Kina", rekao je on.

On kaže da nema teritorijalnog spora između Japana i drugih zemalja.

Spor zapravo postoji godinama, pa čak i vekovima.

Napetost se pojavila 2012. godine, a uticala je i na nacionalni sentiment u Kini.

Javni protesti izbili su u kineskim gradovima, automobili japanskih proizvođača su razbijani, japanske radnje i restorani su bili na meti vandala, čak je napadnuta i Ambasada Japana u Pekingu.

Kina je svojim brodovima podržavala svoje tvrdnje u regionu i uspostavljanjem novih zakona koji njenoj obalskoj straži daju proširena ovlašćenja.

Prema japanskim vlastima, brodovi kineske obalske straže uplovili su u japanske teritorijalne vode, ili unutar 12 nautičkih milja od japanske zemlje, ukupno 88 puta od 1. januara do kraja avgusta.

Dok su u susednoj zoni, vode između ostrva, ali ne unutar 12 milja od obale, došlo je do 851 kineskog upada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: