"EU ne priznaje Kosovo. To je problem"

Politički analitičar Miljazim Krasnići izjavio je da EU od početka ima pogrešan pristup u procesu dijaloga Kosova i Srbije, koji po njemu, vodi u kontrasmeru.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 27.07.2021.

09:12

EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

On smatra da bi najpre trebalo razgovarati o sveobuhvatnom pravno- obavezujućem sporazumu, pa tek onda pronalaziti rešenja za ostala tehnička pitanja.

"Poslednji susret premijera Kurtija i predsednika Vučića otkrio je veliki problem koji postoji u celokupnom dijalogu, a koji je po mom mišljenju od samog početka postavljen na 'krivoj nozi'. Sama činjenica da Evropska unija ne priznaje Kosovo, postavila je učesnike u neravnopravan položaj, i to sa jedne strane izaziva frustraciju kosovske strane, a sa druge aroganciju srpske delegacije. Umesto da prilagođava i normalizuje stanje to zapravo pogoršava situaciju. Tematika je takva da ne omogućava da se nađe neko rešenje, činjenicom da Srbija ne priznaje Kosovo ne mogu se rešiti tehnička i administrativna pitanja, a oni se uporno time bave", kaže Krasnići.

Prema mišljenju Krasnićija, najbolji način za rešavanje problema između Beograda i Prištine je da se postigne sveobuhvatni dogovor koji bi otvorio put članstva u EU.

Kosovo i Srbija su po njemu povezane i bez rešavanja međusobnih problema neće moći da ostvare jedan od svojih najvećih ciljeva, približavanje ili učlanjenje u EU.

"Za 22 godine Kosovo i Srbija nisu uradile i ne rade na tome, onako kako bi trebalo da se izdvoji taj patološki status i da se iznađe put ka Evropskoj uniji, a dok se to ne reši neće moći ni da se približe, a kamoli da postanu njene članice", kaže Krasnići.

On ne veruje da će u skorije vreme doći do nekih pomaka u dijalogu, imajući u vidu da na Kosovu i u Srbiji predstoje izborni procesi, tek nakon toga se kaže Krasnići mogu očekivati konkretniji koraci.

Krasnići ukazuje da kosovski i srpski politički lideri ne rade ništa kako bi pripremili svoje građane za prihvatanje kompromisa, koji će biti neophodni u cilju postizanja sporazuma, dodajući da će Srbiji biti teže da svoju javnosti pripremi za završnicu procesa uzajamne normalizacije odnosa.

"Javno mnjenje u Srbiji i na Kosovu nije pripremljeno za bilo kakvu odluku o nekom dogovoru. U tom smislu, naročito u Srbiji niko nije pripremljen za priznanje Kosova, to nije samo vlada nego i opozicija, Srpska pravoslavna crkva, civilno društvo i mediji, trebalo bi premanentno pripremiti javno mnjenje za novu realnost koja bi trebalo da nastupi nakon pronalaska nekog održivog rešenja", zaključuje Krasnići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: