Imamović: Usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka, predala je danas Skupštini Srbije “Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici”.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

14:39

Imamović: Usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Ilustracija: Shutterstock/ Kristina Bojovic

Predlog bi, prema rečima Enisa Imamovića, trebalo da se razmatra po hitnom postupku.

“Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i ranijih presuda Radovanu Karadžiću i drugim zločincima, članovima ujedinjenog, udruženog zločinačkog poduhvata, stekli su se svi uslovi da se u parlamentu po hitnom psotupku usvoji rezolucija o genocide u Srebrenici”, rekao je Imamović na konferenciji za novinare.

On je kazao da rezolucija predviđa i najoštriju osudu “genocida nad Bošnjacima”, zabranu njegovog negiranja, kao i veličanja”genocida” i osuđenih ratnih zločinaca.

“U rezoluciji smo predvideli i uvrštavanje lekcija u obrazovni sistem Srbije, kako bi mladim generacijama bilo omogućeno stvaranje zdrave svesti i zdravih osnova po kojim bi oni znali da se genocid ne isplati i da se činjenjem ratnih zločina nad drugim narodom ne može ostvarivati interes sopstvenog”, rekao je Imamović.

Imamović je ocenio da je nakon svih presuda u Haškom tribunalu “genocid” potvrđen, kao i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata.

“Od danas svako njegovo negiranje, pa i veličanje od strane najviših političkih predstavnika srpskog naroda se može tumačiti kao njegova kolektivizacija. Od danas je odgovornost na predstavnicima srpskog naroda da se svojim ponašanjem opredele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom narodu”, rekao je Imamović u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: