EU žali: ”Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku"

EU žali zbog objavljivanja mera Rusije u "odgovoru na neprijateljske akcije stranih država".

Izvor: Tanjug

Subota, 15.05.2021.

22:10

EU žali: ”Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku
EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Navode Moskve o ''neprijateljskim postupcima” trećih zemlja smatra neutemeljenim, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

”Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku kako bi izbegla dalje pogoršanje naših odnosa koji su već pod naponom. EU će nastaviti da koordinira svoj stav sa svojim partnerima”, navodi se u saopštenju šefa diplomatije EU.

Borelj ocenjuje da je ovakva odluka Moskve nespojiva sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine u pogledu dužnosti države domaćina da obezbedi funkcionisanje diplomatskih misija.

”Izražavamo punu solidarnost sa Češkom Republikom, državom članicom EU i Sjedinjenim Američkim Državama, i pozivamo Rusiju da u potpunosti poštuje Bečku konvenciju”, zaključuje Borelj.

Ruska vlada zvanično je u petak označila Češku Republiku i SAD kao "neprijateljske zemlje".

Kako je objavljeno na zvaničnom portalu za pravne informacije, te dve zemlje su se našle na spisku onih koje su "počinile neprijateljske akcije ptotiv Rusije", prenela re ranije agencija RIA novosti.

Protiv tih zemalja biće preduzete mere prema kojima ambasada SAD u Moskvi više neće moći da zapošljava lokalno stanovništvo, dok će broj zaposlenih lokalnih radnika u češkoj ambasadi biti ograničen na 19.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je prošlog meseca zakon kojim se ograničava broj lokalnih stanovnika koji rade u stranim diplomatskim misijama i drugim službama i naredio vladi da sačini listu "neprijateljskih" zemalja na koje će se te mere odnositi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: