Zapanjujući zaključak stručnjaka: Ovo je moglo biti sprečeno; "Sve ima u podrumima UN"

Najnovije istraživanje koje je otkriveno na nezavisnom panelu pokazuje da je pandemija koronavirusa mogla biti sprečena i da su životi mogli biti spaseni.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

13:23

Zapanjujući zaključak stručnjaka: Ovo je moglo biti sprečeno;
Tanjug/AP Photo/Ishant Chauhan, File

Kako je navedeno, milioni bi preživli samo da se na vreme reagovalo, preneo je britanski Gardijan.

Izveštaj panela, kojem predsedavaju Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda, i Elen Džonson Sirlif, bivša predsednica Liberije, pronašao je "slabe karike na svakom mestu u lancu". Navodi se i da su pripreme bile nekonzistentne i slabo finansijski podržane, sistem uzbune prespor i "preblag", dok je SZO bila "nedovoljno moćna", a zaključeno je i da je odgovor na pandemiju samo ojačao nejednakosti u svetu.

Klarkova je februar 2020. opisala kao "mesec izgubljenih prilika da se izbegne pandemija, jer je isuviše zemalja čekalo da vidi šta će se dogoditi". Kako je dodala, neki su odabrali da čak čekaju da im se popune poslednji bolnički kreveti da bi nešto i preduzeli. Tada je postalo kasno da se pandemija spreči.

Njene reči podržala je i bivša predsednica Liberije, koja je rekla da su istraživači zaključili da je pandemija mogla biti sprečena.

"Izbijanje novog patogena SARS-CoV-2 postalo je katastrofalna pandemija koja je do sada ubila više od 3,25 miliona ljudi i nastavlja da ugrožava živote i sredstva za život u čitavom svetu. Razlog tome je gomila neuspeha, praznina i kašnjenja u pripremama i odgovoru. Delimičan razlog je neuspeh da se uči iz prošlosti", istakla je ona, dodajući da se mora preduzeti "hitna akcija".

"Ima mnogo pregleda iz prethodnih zdravstvenih kriza koji sadrže razumne preporuke. Da, oni leže skupljajući prašinu u podrumu Ujedinjenih nacija i na policama vlada… Naš izveštaj pokazuje da većina zemalja u svetu prosto nije bila spremna na pandemiju", rekla je Elen Džonson Sirlif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: