Počelo je: Prva saslušanja članova kavačkog klana - jake policijske snage ispred Tužilaštva VIDEO

U Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore počela su saslušanja osumnjičenih članova kavačkog kriminalnog klana.

Izvor: B92, Vijesti

Sreda, 21.04.2021.

18:02

Počelo je: Prva saslušanja članova kavačkog klana - jake policijske snage ispred Tužilaštva VIDEO
Foto: Profimedia

Jake policijske snage obezbeđuju zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Slobodan Kašćelan, njegov telohranitelj Vladimir Vučković, Kotorani Miloš Radonjić i Krsto Maroš, uhapšeni su u Kotoru u policijskoj akciji.

Kašćelan je u policijskoj evidenciji označen kao jedan od vođa kavačkog klana, pored Radoja Zvicera.

Osim njih, inspektori Sektora za borbu protiv kriminala uhapsili su još tri osobe, a tragaju za još nekoliko članova i organizatora te kriminalne grupe.

Jedan član organizovane kriminalne grupe "Kavači" uhapšen je u Pljevljima.

Među uhapšenima je i kum drugog navodnog vođe Kavčana Radoja Zvicera. Iz vrha Uprave policije rečeno je da su uhapšeni sumnjivi za planiranje i izvršenje likvidacija.

U istoj akciji policija traga za Radojem Zvicerom.

Kašćelana sumnjiče da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

Policija je jutros zvanično saopštila da preduzimaju planske aktivnosti usmerene prema kriminalnim grupama, pišu Vijesti.

"Nastavljamo dalje"

Podsetimo, Dritan Abazović je pozdravio akciju policije i kazao da je to najveći uspeh, jer je, kako ističe, reč o kriminalnim grupama koje imaju regionalni značaj.

"Moje čestitke, nastavljamo i dalje. Ruka pravde je krenula", saopštio je Abazović novinarima nakon konferencije Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
On je dodao da će se Crna Gora izboriti sa organizovanim kriminalom.

"Obećali smo građanima da mafija neće vladati Crnom Gorom i to se ostvaruje", rekao je Abazović i dodao da, ako ih neko ne spreči u tome - to će i biti činjenica.

Abazović je naveo da je nova vlada obećala da će borba protiv organizovanog kriminala biti prioritet.

Ko je Slobodan Kašćelan?

Kašćelan je u žižu javnosti dospeo kada je preživeo atentat u Novom Sadu 2016. godine.

Naime, u decembru 2018, uhapšen je u Češkoj zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je tada osumnjičen da je navodno u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije I. M.

Često je menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za njim sarađivala policija iz nekoliko evropskih država.

U decembru 2019. godine je pušten iz zatvora u Spužu da se brani sa slobode. Takva odluka doneta je nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto većem od 500.000 evra u protivvrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenašenje izvršeno na organizovan način.
Printscreen TV Prva
Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična dela. Novac za jemstvo su sakupili članovi porodice okrivljenog Kašćelana ponudivši hipoteku na stanove. Iako je sud za jemstvo tražio 400.000 evra, članovi Kašćelanove porodice su skupili preko pola miliona.

Konkretno, ponuđeno je 501.000 u nekretninama i 5.000 u gotovini. Specijalni tužilac Saša Čađenović nije se protivio ovom predlogu.

Takođe, specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala nedavno su, kako je saopšteno, sprečili ubistvo Kašćelana.

Prema tim navodima, navodno je trebalo da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio u Viši sud u Podgorici na suđenje.

Prema pisanju Vijesti, plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela", ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. Takođe, nije pominjao ime mete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: