Erdogan "zaratio" sa Putinom - razlog je samo jedan

Ukrajina je u ponedeljak pozvala Rusiju da povuče svoje trupe sa granice, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

16:38

Erdogan
EPA-EFE/ PAVEL GOLOVKIN / POOL

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je aktiviralo "Bečki dokument 2011" o merama za izgradnju poverenja i bezbednosti, a službeno se obratilo i Rusiji povodom prisustva ruske vojske duž granice sa Ukrajinom.

Iz ministarstva je saopšteno da je ruska strana odbila da pruži informacije u skladu sa zahtevom, navodeći da ne sprovodi takve aktivnosti.

"Pozivamo rusku stranu da povuče svoje trupe s granice s Ukrajinom, zaustavi ratobornu retoriku i dezinformacije i počne verno da sprovodi odredbe sporazuma iz Minska i obaveze prema OSCE-ovom Bečkom dokumentu", navodi se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da potencijalna ofanziva ukrajinske vojske na separatiste, prepuna neprijateljstava na ruskoj granici, preti bezbednosti zemlje.

"Nadamo se da će u Kijevu prevladati politička mudrost i da se stvar neće ozbiljno okrenuti - a provokativne akcije će propasti", rekao je.

Na pitanje da li ruski predsednik Vladimir Putin planira da razgovara s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o rastućim napetostima na granici, Peskov je rekao da Kremlj do sada nije primio nikakve zahteve od Ukrajine.

"Ako postoji povezan zahtev, Putin uvek ima nešto da kaže kad je reč o ublažavanju napetosti i sprečavanju potencijalnog rata", rekao je Peskov.

Sukob na jugoistoku Ukrajine eskalirao je poslednjih nedelja. Kijev i separatisti koje podržava Rusija međusobno se optužuju za kršenje primirja.

Ukrajinska vojska je saopštila da je jedan ukrajinski vojnik sinoć ubijen u prekograničnoj vatri.

Ruske snage ušle su na ukrajinsko poluostrvo Krim u februaru 2014. godine, a ruski predsednik Vladimir Putin je po izvedenoj aneksiji Krima i formalno podelio tu regiju na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije.

Turska i Sjedinjene Američke Države, kao i Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Evropska unija smatraju rusku aneksiju Krima nelegalnom, a EU je Rusiji uvela i sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u borbama između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista nastradalo je više od 13.000 osoba.

Rusija upozorila Tursku: Ne podržavajte

Rusija preporučuje odgovornim zemljama, uključujući Tursku, da ne podstiču militaristička osećanja ukrajinskih vlasti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Kairu.

„Odmah ću reći da svim odgovornim zemljama sa kojima komuniciramo – Turska je jedna od njih – toplo preporučujemo da analiziraju situaciju i večne militantne izjave kijevskog režima i upozoravamo ih da ne podržavaju ova militaristička osećanja“, rekao je ministar komentarišući pitanje da li je Rusija zabrinuta zbog prodaje oružja Kijevu, prenose svetski mediji.

On je dodao da bi kijevski režim mogao da upadne u nepromišljene akcije, što se može loše završiti.

"Čini mi se da su lekcije trebalo da budu naučene 2014. godine. Nažalost, to još nije slučaj. Za sada nismo videli potvrdu ove istine, koju su, nadali smo se, naučili svi oni koji su podsticali antiruska rusofobična osećanja ukrajinskog rukovodstva i koji su podsticali odsustvo bilo kakve želje i prošle i sadašnje vlade u Kijevu da ispune međunarodno-pravne sporazume sadržane u rezoluciji Saveta bezbednosti kojom su odobreni Minski sporazumi. To se može loše završiti, jer u potrazi za vraćanjem svog rejtinga, aktuelni kijevski režim mogao bi da pođe na nepromišljene akcije", naglasio je Lavrov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je pre nekoliko dana Tursku, gde je razmatrao kupovinu oružja. Nakon posete ukrajinskog lidera, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da saradnja Turske i Ukrajine u odbrambenoj oblasti nije usmerena protiv trećih zemalja.

Ranije je pres-služba vodećeg proizvođača turskih dronova "Bajkar" saopštila da je Ukrajina već kupila turske udarne bespilotne letelice "bajraktar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: