Najveće žarište opasnog soja P1 posle Brazila

Najveće žarište opasnog brazilskog soja P1, koji je odneo na desetine hiljada života u Brazilu, nalazi se u kanadskom skijaškom odmaralištu Vistler.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.04.2021.

16:50

Najveće žarište opasnog soja P1 posle Brazila
Foto: Profimedia

Odmaralište se nalazi u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Kako prenosi "Gardijan", vlasti provincije su morale da zatvore to odmaralište krajem marta kada su shvatili da među obolelima od koronavirusa ima i onih s brazilskim mutiranim tipom kovida-19.

Dok kanadske provincije ruše negativne rekorde po broju obolelih od korone, stručnjaci su vrlo zabrinuti zbog opasnog i brzog širenja raznih sojeva.

Od 877 potvrđenih slučajeva P1 soja, u Britanskoj Kolumbiji ima skoro 200 zaraženih i to je čini najvećim žarištem brazilskog soja van te južnoameričke zemlje, gde ima više od milion aktivnih slučajeva, a brazilske vlasti kažu da oko 90 odsto pacijenata boluje od P1 soja.

Za P1 se veruje da je vrlo zarazan i da je znatno više fatalan za mlađe ljude, a ima veliku moć da reinficira osobe koje su preležale kovid.

Ranije studije su pokazale da može da reinficira od 25 do 61 odsto ljudi koji su preležali kovid-19, ali će se prava brojka utvrditi tek kada se više bude znalo o brazilskom mutiranom tipu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: