Kon: Nemam odgovor

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže da se epidemiološka situacija pogoršava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

17:56

Kon: Nemam odgovor
Foto: TANJUG/RADE PRELIÆ

Ističe da još nije dobio poziv za sednicu Kriznog štaba, ali ne zna zašto.

Doktor Predrag Kon kaže da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršava.

"Imamo taj broj koji je prešao 4.000, što je za 500 više nego prošlog ponedeljka i što ukazuje da ovo i dalje najverovatnije raste. Pratićemo narednih dana, ali svakako nije stalo", ističe Kon.

Kaže da termin kada će biti sednica Kriznog štaba obično dobijaju dan ranije, a da ga danas nisu dobili.

"Ne znam da odgovorim o čemu se konkretno radi, čekam da budem informisan", objašnjava Kon.

Naglašava da je medicinski deo Kriznog štaba davno zauzeo svoje pozicije i stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend.

"To je ono što smo tražili. Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti i da su stavovi iz političko-privrednog dela drugačiji", ističe Kon.

Kaže da dve stvari treba sprovesti paralelno - sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što brža vakcinacija.

"O merama pričamo još od novembra meseca, da ne pričam sa čime se sve zakasnilo. Međutim, imate sasvim drugačije uglove gledanja. Izgleda da je jedini izlaz koji svi vide da prestane medicinski deo Kriznog štaba da funkcioniše. To je potpuno besmisleno", naglašava Kon.

Ističe da se postavlja pitanje zašto sede tamo ako ih niko ne sluša.

"Zašto ostajemo? Iz jednostavnog razloga - jer smo potrebni. Druga je stvar da li nas slušaju ili ne slušaju. I dalje smo tu. Imate kolege koje su danima u crvenoj zoni. Odložen je krizni štab, to je istina. Zašto je odložen, ja trenutno nemam odgovor", kaže Kon.

"Ne vidim razlog zbog kojeg je medicinski deo Kriznog štaba na tapetu"

Doktor Predrag Kon ponavlja da nema mesta za kompromise i da je medicinski deo Kriznog štaba izneo svoje stavove.

"Mi smo potpuno jasno izneli argumente i ja nemam šta da pričam više. Nema tu posebne mudrosti. Hoćete da ratujem, hoćete da izađem napolje i da vičem? Šta se očekuje od nas iz medicinskog dela? Ne mislim samo od strane vlasti nego od svih čije su oči uprte u nas", pita doktor Kon.

Kaže da je tužna poruka koja se šalje medicinskom delu Kriznog štaba.

"Nije to samo poruka za građane nego i za nas. Šta je bolje? Da nas uopšte nema jer to je ono što većina želi? Mislim da to nije rešenje. Jedini način je uporno dalje insistiranje. Vreme prolazi, a vreme je vrlo značajan faktor", ističe Kon.

Navodi da je tamo gde su bile najrigoroznije mere došlo do pada broja zaraženih.

"Tužno je što sam u ovakvoj poziciji. Ne vidim razlog zbog kojeg je medicinski deo Kriznog štaba na tapetu. Nijedan povod nismo dali da budemo napadani sa svih strana, i od poslanika u Skupštini iz vladajućeg dela i od opozicije, bukvalno od svih redom", ističe Kon.

Kaže da se očekuje da će sve iznenada da se reši ako pojedinci dignu ruke od svega, a da i oni koji pričaju o ekonomskom značaju imaju svoje argumente.

"Ja ne mogu da ih prihvatim kao lekar, to je nemoguće, ali za neke su ti argumenti važniji od bilo čega drugog", kaže doktor Predrag Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: