"Pravom" bahatom vozaču dozvola i ne treba: "Teško ćemo iskoreniti nasilničku vožnju"

Da nasilnička vožnja ozbiljno ugrožava bezbednost i živote učesnika u saobraćaju nije novost. Baš kao ni to da kazne za počinioce, izgleda, uopšte ne deluju.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2021.

19:15

Foto: Profimedia

Privođenje, kazna, oduzimanje dozvole – sve to deluje potpuno uzalud u susretu sa stvarnošću.

Nedavno se, podsetimo, javnost zgražavala nad snimcima jednog od "dinamičnih vozača" koji je tokom jurnjave Glavnom ulicom u Zemunu (blago rečeno) neprilagođenom brzinom vozio i u suprotnom smeru ne mareći mnogo ni za svoju niti za bezbednost drugih.

Pripadnici MUP-a, saopšteno je ubrzo, identifikovali su ovog vozača, nakon čega je priveden I kažnjen. Njemu je tada oduzet automobil, a na devet meseci je lišen vozačke dozvole. Dobio je 15 kaznenih poena, kao i novčanu kaznu od 140.000 dinara i 300 sati rada u javnom interesu.

Nažalost, izgleda da se teza da nije retkost da bahati vozači nastavljaju sa kršenjem saobraćajnih propisa i ugrožavanjem bezbednosti saobraćaja i posle kažnjavanja potvrdila i ovaj put.

Naime, ako je suditi po novim snimcima objavljenim na društvenim mrežama, isti vozač ponovo je u istom "stilu" seo za upravljač.
Na pitanje šta se dešava u ovakvim slučajevima predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović za B92.net kaže da smo "svedoci činjenice da oduzimanje vozačke dozvole bahate vozače ne sprečava da i u vreme zaštitne mere zabrane upravljanja vozilom, postupe upravo suprotno” .

Kako dodaje, procesuiranje lica, kada je u pitanju nasilnička vožnja, mora da inicira saobraćajna policija podnošenjem zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

"To u slučaju nasilničke vožnje znači odmah, dežurnom sudiji ovog suda. Ukoliko bi ovaj vozač ponovo bio uhvaćen u prekršaju, te priveden dežurnom sudiji, verujem da bi sudija cenio kao otežavajuću okolnost da je nasilnička vožnja ponovljena”, navela je Ristanovićeva za B92.net.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova navode za B92.net da bi trebalo da se utvrdi postoje li dokazi o ponavljanju dela i da pripadici MUP-a u svakom slučaju postupaju po Zakonima Republike Srbije. Takođe, do pooštravanja određenih mera i kazni može se doći uz konsultaciju i saradnju sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Teško da ćemo iskoreniti nasilničku vožnju, ali..."

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za B92.net da je dobro što se o nasilničkoj vožnji sada više priča nego ranije i da je to izuzetno važno. "Kako sada stvari stoje, teško da ćemo je iskoreniti. Ipak, ona je značajno smanjena u odnosu na vreme na pre novog zakona i ovih mera koje su donete. Počelo je više da se priča o tome nego ranije", izjavio je Božović.

Božović takođe navodi da, iako se govori o povećanom broju saobraćajnih nezgoda i velikom broju poginulih, zapravo je duplo manje žrtava nego što je bilo prethodnih godina, ali se ranije o tome nije toliko pričalo u javnosti.

On navodi da nema pravila kada su u pitanju godine vozača koji su uhvaćeni u nasilničkoj vožnji.

"Nisu uvek to samo mlađi vozači. Mi se vodimo principima generlne prevencije, mere važe za sve. Ipak, ceo svet je prepoznao da su mladi vozači najrizičniji u prvim godinama vozačkog iskustva i onda se primenjuju posebne mere ka njima. To je o socijalni, zdravstveni i ekonomski problem društva koji se ogleda kroz saobraćaj. Na svetskom nivou je razmatrano, kada pogledate troškove saobraćajnih nezgoda, oni kažu taj čovek je školovan, država ga je školovala, potrošila određeni novac na njega. Sada on treba da radi, zarađuje i plaća poreze, a on pogine i to više ne može da radi – znači to je trošak. Ipak, svaki slučaj je za sebe i, kao recimo u aktuelnoj epidemiološkoj situacije, držimo se tog principa generalne prevencije", zaključuje Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

A šta vi kažete?

Pitali smo vas u prošlom tekstu kako biste vi rešili problem bahatih vozača. Čini se da je pooštravanje kaznenih mera, prema vašem mišljenju, neophodan korak.

"Uzmes mu vozacku na 6 mjeseci (i kazna jedno 1000€), ako u tom periodu bude uhvacen za volanom, DOZIVOTNA SUSPENZIJA. Što je glava praznija, veći je stisak na papučicu." (lorD)

"Novčane kazne podignute drastično gore prolazak n crveni svetlo 1000 e, mobilni telefon 500 e, pojas 250 e, vožnja u alkoholisanom stanju 1000 e i prodekana minimum 30 dana ladjenje . Nas samo po džepu ni taj koji ima pare nece dati 2 puta za kaznu... a policiju koja primi mito sklanjaj sa posla odmah
." (disco ball)

"Uvodjenje zakonskih propisa kojim se objavljivanje takvih snimaka sankcionise kao "podsticanje na nasilnicku voznju" uz definisane novacane kazne. Na taj nacin nema potrebe za identifikacijom vozaca, dovoljno je identifikovati osobu koja je objavila snimak
". (Marko)

"Kako stati na put... Pa teško mladima stati na put, to su godine gde oni misle drugačije od starih osoba. Nažalost je to tako, jednostavno priroda je takva. Najbolje kada prave težak prekršaj oduzeti im dozvolu na 10 godina i to je to."
(Kako)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: