Godina korone: April - "situacija je dramatična" i prva Konova ostavka

Tokom drugog meseca borbe protiv koronavirusa u Srbiji situacija se nije mnogo promenila. April je doneo nove zaražene, nova upozorenja, zatvaranje od 83 sata.

Izvor: B92, Sofija Joksimoviæ

Utorak, 23.02.2021.

14:06

Godina korone: April -
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Krizni štab nas je svakodnevno izveštavao o broju novoobolelih, stanju u bolnicama, svemu što se o virusu u tom trenutku znali kao i o svemu što nas tek očekuje.

Tokom aprila, oči čitavog sveta bile su uprte u Španiju i Italiju. Te dve evropske zemlje bile su najugroženije i broj zaraženih u njima vrlo brzo prebacio je 100.000, dok je na dnevnom nivou bitku za život gubilo na stotine ljudi. Na martovske kolone kamiona ispred mrtvačnica i bolnica u Bergamu "nastavile" su se dramatične scene i tokom aprila.

Da situacija u Srbiji ne bi izmakla kontroli Krizni štab odlučio se na poprilično radikalnu meru.
screenshot/ b92
Na ekranima mobilnih telefona mnogih građana Srbije, naime, pojavila se poruka vrlo uznemirujuće sadržine:

"Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće"

I dok je jedan deo građana svoje nezadovoljstvo ovakvom porukom otvoreno iskazao na društvenim mrežama, Darija Kisić Tepavčević je potvrdila da Krizni štab stoji iza poruke, ali je navela i da njihove namere nisu bile usmerene sa ciljem izazivanja panike.

"Krizni štab jeste poslao poruku, da bi je videli i oni koji ne gledaju televiziju. Širenje panike nije bio cilj, već je cilj bio da oni koji nisu bili informisani, to saznaju", izjavila je ona tokom jedne od narednih konferencija za štampu.

Nova kovid bolnica za samo 14 dana

U krugu Vojnomedicinskog centra (VMC) Karaburma u Beogradu početkom aprila počela je rekonstrukcija postojećeg i izgradnja dodatnog objekta koji je postao nova bolnica za obolele od virusa korona, kapaciteta 70 kreveta. Rekonstukcija i izgradnja završene su u rekordnom vremenu, za svega 14 dana.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić obišao je novu bolnicu i ocenio da je ta ustanova osposobljena u kratkom roku.
Pripadnici vojnog zdravstva, zajedno sa svojim kolegama iz civilnog zdravstva, svakodnevno se bore za suzbijanje koronavirusa i u bolnicama na Beogradskom sajmu, Novosadskom sajmu, u hali "Čair" u Nišu.

Problemi u Kriznom štabu; Prva Konova ostavka

Epidemiolog i član Kriznog štaba, Predrag Kon je 14. aprila je na svom Fejsbuku objavio da podnosi ostavku na mesto u Kriznom štabu.
screenshot/ Predrag Kon/ fejsbuk
Takvu odluku je doneo nakon brojnih kritika na društvenim mrežama i poruka da je vreme da se povuče i "prepusti boljima da vode pandemiju".

"Gubim strpljenje", rekao je tada Kon.

"U ovoj situaciji svi su nešto krivi, ali ovo je viša sila, sama pojava virusa. Društvo treba što više da se skupi, da bude zajedno, da se odbrani od virusa, a mi smo kao društvo izdeljeni", dodao je Kon.

Istog dana je u Predsedništvu Srbije održan sastanak predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i Kona, gde je dogovoreno da Predrag Kon nastavi da vodi tim.

Samo par dana pre prve "ostavke" epidemiolog Predrag Kon vanredno je unapređen u rezervnog potpukovnika sanitetske službe Vojske Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, on je u taj čin unapređen zbog uloženih napora i doprinosa borbi Srbije i njenih građana protiv virusa kovida 19.

Situacija stabilna.. a onda policijski čas 83 sata

Od početka aprila, vikendima je bio potpuno zabranjen izlazak napolje, a penzioneri su dobili mogućnost šetnje, 30 minuta dnevno od 17 sati do 17 i 30.

Najduži policijski čas bio je za Uskrs, kada se iz kuće nije izlazilo 83 sata.

"Ova odluka dolazi nakon stava struke, odnosno epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba, da zabranu kretanja ne treba ukidati ni na Uskrs", rekao je predsednik Vučić.

On je najavio i da se traži način kako da penzioneri izađu napolje makar tri puta nedeljno.

Donete odluke; Građanima sleduje pomoć od 100 evra

U aprilu su donete odluke o isplati minimalca privrednicima, kao i jednokratne pomoći građanima od po 100 evra, što je Vučić najavio krajem marta.

"Pravo na ovaj novac imaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Kada je reč o tome od kog datuma će se računati ko je punoletan, to je datum stupanja na snagu ove Uredbe, odnosno današnji dan, 24. april", rekao je tada ministar finansija Siniša Mali.

Kako kaže, država je preduzela ove mere jer ima mnogo građana kojima je ovaj novac i više nego potreban. "To je naš način da kažemo građanima da će uvek, i ovako izazovnim vremenima, moći da računaju na podršku svoje države", objasnio je Mali.

Tračak nade - popuštanje mera

Krajem meseca, tačnije 26. aprila donete su nove mere koje su penzionerima omogućile izlazak svaki dan: u periodu od 18 sati do 1 čas iza ponoći, a najviše sat vremena i najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Ova mera doneta je nakon što je ostalim građanima Srbije izmenama mera policijski čas skraćen, i od utorka 21.4.2020. policijski čas počinje od 18 časova, a traje do 5 ujutru.

Posebne mere važile su za građane Srbije koji imaju kućne ljubimce.

#ostanikodkuće

April je mesec koji nam nije doneo velike promene.

Građani se bili u svojim domovima, a Krizni štab je svakodnevno izveštavao o novim brojkama.

Mesec koji je obeležio haštag "ostanikodkuće" (#ostanikodkuće).
Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav/ screenshot

Korona presek: Na kraju aprila 9.000 obolelih

Tokom aprila, broj zaraženih u Srbiji na kraju meseca bio je 9.009, dok je broj preminulih bio 179.

Godina korone

Mart 2020. - od prvog slučaja do policijskog časa

sledi maj →

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: