"Puca" vakcinalni sistem

Izrael, Austrija i Danska postigli su u Jerusalimu dogovor o formiranju saveza po pitanju razvoja i proizvodnje vakcina sledeće generacije.

Izvor: B92

Petak, 05.03.2021.

09:46

EPA-EFE/Fabio Frustaci

Taj dogovor je već naišao na kritike pojedinih zemalja članica EU, budući da se u EU insistira na odlukama koje donosi Evropska komisija.

Tri zemlje će, kako je u četvrtak uveče objavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, formirati zajednički fond za istraživanje i razvoj vakcina protiv kovida 19.

On je to saopštio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa danskom premijerkom Mete Frederiksen i austrijskim kancelarom Sebastijanom Кurcom, koji je među poslednjima zadao "šamar" EU zbog problema sa nabavkom i distribucijom vakcina za sve članice Unije.

Izraelski premijer je, takođe, pozvao i druge zemlje da se pridruže tom savezu, ali je Francuska već kritikovala tu ideju, navodeći da je evropski okvir i dalje najprikladniji način kojim se garantuje solidarnost u bloku.

"Moramo sarađivati u okviru Evropske unije, ali moramo da sarađujemo i na globalnom nivou", poručio je Кurc iz Jerusalima.

On je istakao da je Izrael prva zemlja koja je pokazala da virus može biti poražen.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan priznao je, kako podseća AFP, da ima značajnih nedostataka u politici vakcinacije EU, istovremeno kritikujući ono što je nazvao pokušajem otcepljenja od zajedničke politike.

Evropska komisija se zasad uzdržala od kritike saveza Izraela i dve zemlje EU, iako se baš ona u EU smatra najodgovornijom za krizu s vakcinacijom stanovnika EU.

Ako se, međutim, u obzir uzmu stavovi eksperata, "odmetnuti Kurc" je u pravu jer stručnjaci smatraju da će narednih godina dve trećine stanovništva morati godišnje da se vakciniše. A EU ni sa ovim prvim talasom nije izašla na kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: