SAD suočene sa novim problemom

SAD se suočavaju sa povećanim pretnjama od domaćeg terorizma od ljudi nezadovoljnih rezultatima predsedničkih izbora.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.01.2021.

20:01

SAD suočene sa novim problemom
Shutterstock/Nikitriy

To je saopštilo Ministarstvo za nacionalnu bezbednost.

Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da bi ideološki motivisani nasilni ekstremisti, koji imaju prigovore na rezultate predsedničkih izbora, kao i druge osobe podstaknute lažnim narativima o njima, mogle da nastave da mobilišu građane radi podsticanja na nasilje ili da sprovode činove nasilja, saopštilo je američko ministarstvo.

Zvaničnici navode da ne postoje informacije o nekoj konkretnoj zaveri, kao i da će povećana pretnja širom SAD najverovatnije postojati nedeljama, prenosi Rojters.

Domaći ekstremisti bili su motivisani nezadovoljstvom zbog epidemioloških mera, rezultatima predsedničkih izbora i upotrebom sile od policije, kako navode iz Ministarstva za nacionalnu bezbednost, koje u generatore napada ubraja i dugogodišnje rasne i etničke tenzije.

Upozorenje je usledilo nakon upada Trampovih pristalica u Kapitol 6. januara, kada je pet osoba ubijeno, dok je prošle nedelje inauguracija novog predsednika Džozefa Bajdena održana u maksimalno obezbeđenom i zaključanom Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: