Putin: Borba svih protiv svih, ovo će se odužiti

Postoji mogućnost da se suočimo sa kolapsom u svetskom razvoju i borbom svih protiv svih, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.01.2021.

14:33

Putin: Borba svih protiv svih, ovo će se odužiti
Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je to rekao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu.

"Situacija se može razvijati nepredviđeno i nekontrolisano, ako se, naravno, ne preduzme ništa kako se to ne bi desilo. Štaviše, postoji mogućnost da se suočimo sa stvarnim kolapsom u svetskom razvoju, koji može dovesti do borbe svih protiv svih“, rekao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, sistem globalne bezbednosti trenutno degradira – u svetu se množe regionalni sukobi, a međunarodne institucije slabe.

"Kao što je poznato, nesposobnost i nespremnost da se suštinski rešavaju ovakvi problemi, u 20. veku rezultirali su katastrofom Drugog svetskog rata", dodao je Putin.

Predsednik se ipak nada da sukob, poput Drugog svetskog rata, u sadašnjim uslovima nije moguć.

"Naravno, sada takav globalni sukob, nadam se, u suštini nije moguć. Zaista se nadam. On bi značilo kraj civilizacije", precizirao je Putin.

Takođe je rekao da se stepen agresivne spoljnopolitičke retorike pojedinih zemalja povećava.

"Može se očekivati da će i priroda praktičnih akcija postati agresivnija", konstatovao je ruski predsednik.

"Pandemija će se odužiti"

Predsednik Rusije Vladimir Putin predviđa da će se pandemija koronavirusa odužiti, što znači da su neophodne nove mere za borbu protiv širenja virusa.

"Epidemija će se odužiti, njeni nekontrolisani klasteri će ostati, ne postoje granice", rekao je Putin na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu koji se održava u formi video konferencije, preneo je TAS.

On je istakao da granice za infekcije i pandemije ne postoje, zbog čega bi trebalo da učimo iz trenutne situacije i predlažemo mere usmerene na povećanje efikasnosti sistema koji prate pojavu takvih bolesti u svetu.

Socioekonomske poteškoće, uzrokovane pandemijom i strukturnim promenama, izmedu ostalog, razdvajaju društvo koje stvara napetost i netrpeljivost, izjavio je predsednik Rusije.

Prema njegovom mišljenju, posebnu pažnju treba obratiti tim pitanjima jer je nada da bi oni mogli da se vrate na staro opasna iluzija.

"Porast ekonomskih problema i nejednakost razdvajaju društvo generišući i socijalnu, rasnu i etničku netrpeljivost", istakao je Putin i dodao da se to događa i u zemljama sa naizgled dobro uspostavljenim građanskim i demokratskim institucijama.

Predsednik Rusije pozvao je i na dijalog između Rusije i Evropske unije i pozitivniju agendu koja bi pokušala da poboljša zategnute odnose za koje je rekao da su podstakli pad trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: