Bajden donosi 17 mera kojima "briše" Trampa

Novi američki predsednik Džozef Bajden će već danas, odmah po stupanju na dužnost, doneti 17 dekreta kojima se ukidaju glavne mere njegovog prethodnika.

Izvor: Beta

Sreda, 20.01.2021.

14:01

Bajden donosi 17 mera kojima
EPA/PATRICK SEMANSKY / POOL

To se prvenstveno odnosi na vraćanje SAD Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i u Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), rekli su savetnici budućeg predsednika.

Kako je najavljeno, imunolog Entoni Fauči će u ime SAD govoriti sutra na sastanku SZO.

Da bi se ograničilo širenje virusa, koji je već odneo 400.000 života, Bajden će sutra potpisati dekret o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zgradama saveznih organa.

Bajden će takođe produžiti moratorijum na deložacije i na otplate saveznih studentskih kredita zbog gubitka prihoda usled pandemije.

Ovaj demokrata, koji je borbu protiv globalnog zagrevanja istakao kao jedan od prioriteta, danas će uputiti pismo UN kako bi se SAD za mesec dana vratile Pariskom sporazumu.

Bajden će takođe razmotriti niz mera odlazeće administracije po pitanju ekoloških standarda i opozvati ovlašćenje koje je Donald Tramp dao za kontroverzni projekat naftovoda između SAD i Kanade.

Po pitanju migracione politike, Bajden će takođe zauzeti suprotno stanovište od Trampa čiji je mandat obeležila borba protiv ilegalne imigracije.

Bajden će tako ukinuti kontroverzni dekret o migraciji kojim je zabranjen ulazak državljana pretežno muslimanskih zemalja. Ta mera je bila "ukorenjena u ksenofobiji i verskom neprijateljstvu", izjavio je Džejk Salivan (Jake Sullivan), budući savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Novi predsednik SAD će takođe obustaviti izgradnju zida na granici sa Meksikom i njegovo finansiranje iz budžeta Pentagona, što je izazivalo žestoke političke i pravosudne borbe u protekle četiri godine.

Bajden će paralelno dostaviti Kongresu nacrt zakona o imigraciji. Konkretno, oko 700.000 mladih koji su kao deca ilegalno ušli u SAD, i drugi imigranti neregulisanog statusa imaće mogućnost da reše svoj status.

Reforma takođe predviđa dodatna sredstva za jačanje nadzora i granične kontrole, kao i plan pomoći za Salvador, Gvatemalu i Honduras, odakle dolazi većina migranata, od četiri milijarde dolara u naredne četiri godine.

Kad je reč o borbi protiv rasne nejednakosti, Bajden će potpisati dekret kojim će naložiti saveznim agencijama da procene nejednakosti u svojim programima i politikama, rekla je Suzan Rajs (Susan Rice), buduća direktorka Saveta za unutrašnju politiku.

Ovo su samo prve najavljene mere, a narednih dana se očekuju dalji dekreti i ukazi novog predsednika SAD, rekli su Bajdenovi savetnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: