Odlikovanja pripadnicima MO i VS; Vučić: Vi ste posebni FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić svečano je danas uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

11:50

Odlikovanja pripadnicima MO i VS; Vučić: Vi ste posebni FOTO
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Odlikovanja su uručena za angažovanje na sprovođenju mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19 i pomoći civilnom stanovništvu. Medalje su im dodeljene povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, kao i povodom 21. godišnjice bitke na Košarama.

Predsednik Vučić je Orden Belog orla sa mačevima drugog stepena uručio potpukovniku Dragutinu Dimčevskom, povodom godišnjice bitke na Košarama.

Za zasluge u borbi protiv koronavirusa, Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena odlikovan je zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, kao i komandant privremenih kovidbolnica Beogradski sajam i Beogradska arena pukovnik Radivoje Anđelković.

Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena Vučić je uručio upravniku vojne bolnice Novi Sad, koja je u kovid-sistemu, pukovniku Draganu Korugi, dok je zlatnom medaljom za zasluge odlikovan pukovnik Ivo Udovičić, komandant kovid-bolnice VMC Karaburma.

Pukovnik Zoran Smiljković, komandant privremene bolnice „Čair“ u Nišu, odlikovan je Zlatnom medaljom za revnosnu službu, a Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su načelnik Instituta za epidemiologiju VMA pukovnik Srđan Lazić, načelnik Odeljenja u Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik Petar Ðurčić, upravnik VMC Karaburma potpukovnik Milan Mladenović.

Istim odlikovanjem, Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su i potpukovnik Milan Jovanović, načelnik Centra za hitnu pomoć VMA, potpukovnik Negovan Ivanković koji je angažovan tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije, zastavnik prve klase Momčilo Marić, načelnik servisa za održavanje VMA, zastavnik Miroslav Ljiljak, angažovan na sprovođenju mera obezbeđenja Doma učenika srednjih škola „Patrijarh Pavle“ i privremene kovid-bolnice VMC Karaburma.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su i zastavnik Goran Petrović koji je angažovan na sprovođenju mera obezbeđenja KC Kragujevac, zastavnik Jovica Deljanin angažovan na organizaciji sprovođenja mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Srebrnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" predsednik je uručio potpukovniku Borislavu Krnjajiću, angažovanom na sprovođenju mera obezbeđenja graničnih prelaza, migrantskih centara, kao i prihvata naših državljana pristiglih iz inostranstva i kapetanu Tomi Zorziću, angažovanom tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije.

Obraćajući se odlikovanima, Vučić je poručio da oni nisu više samo zastavnici, kapetani, potpukovnici, pukovnici i generali, već su od danas nosioci državnih priznanja i da svaki od njih sada o tome mora da vodi računa na svakom mestu.

"Vi ste posebni, dokazali ste se svojoj državi i narodu, a to ceo život morate da ispunite obaveznošću i odgovornošću", podvukao je predsednik, zamolivši dobitnike da sa ponosnom nose svoja odlikovanja.

Vučić je kazao da se radi o važnim i vrednim odlikovanjima, ne u materijalnom, već ljudskom smislu, koje govore o tome koliko su svojim radom i delima zadužili otadžbinu Srbiju.

"Mi ne dajemo mnogo odlikovanja, ali u teškim vremenima se uvek pokažu oni koji su najvredniji i koji zaslužuju da od države dobiju zahvalnost", naglasio je on.

Vučić se zahvalio na trudu, radu, posvećenosti dobitnika priznanja i istakao da su odlikovanja nešto što ostaje uvek njihovim porodicama na ponos, jer je država umela da prepozna i odlikuje za veličanstvena i izuzetna dela.

"Vaša deca i svi oko vas mogu da se ugledaju na vaša dela. Želim vam da imamo nešto lakša vremena, da morate nešto manje truda I hrabrosti da ulažete. Ali sam siguran da ćete znati na najbolji način da odgovorite na sve odgovornosti i izazove", kazao je on.

Čestitao im je još jednom na odlikovanjima i rekao da država ne očekuje ništa manje od njih u budućnosti.

Dodeli odlikovanja prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: