"Branite crkve od žena" VIDEO/FOTO

Potpredsednik poljske vlade Jaroslav Kačinjski poručio je da nema šanse da se preinači presuda Ustavnog suda o potpunoj zabrani abortusa.

Izvor: Beta

Utorak, 27.10.2020.

21:56

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

On je to rekao zbog stotine hiljada Poljaka koji već šesti dan protestuju, a Poljake je pozvao da po svaku cenu brane crkve od protesta žena.

"To je obaveza države ali i obaveza građana. Posebno moramo da branimo poljske crkve. Po svaku cenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve", poručio je danas Kačinjski na društvenim mrežama.

Kačinjski se oglasio prvi put otkako od četvrtka stotine hiljada Poljakina i Poljaka svakodnevno na ulici a zahtevaju da se vrati mogućnost za veštački prekid trudnoće ukoliko je plod teško oštećen ili bebi preti neizlečivo fatalno oboljenje i kratak život u neizrecivoj patnji koju je Ustavni sud prošle sedmice označio kao protivustavnu.

Povodom protesta žena na bogosluženjima u nedelju, na poziv Opštepoljskog štrajka žena, organizacije koja je osnovana povodom ranijih pokušaja vladajućih konzervativaca od 2016. godine da se u Poljskoj potpuno zabrani abortus, Kačinjski je kazao da su protesti pred crkvama "pripremljeni napad koji treba da uništi Poljsku".

"To treba da dovede do pobede snaga čija vladavina bi okončala istoriju poljskog naroda", rekao je večeras Kačinjski i kao "nihilizam" odbacio nepoštovanje moralnih vrednosti Poljske katoličke crkve.

Iako svake večeri mase demonstranata dolaze pred njegovu kuću, Kačinjski se oglasio tek danas pošto je pre podne tokom sednice Sejma poljskog parlamenta nekoliko žena iz opozicione Levice stalo mirno ispred njegove poslaničke klupe.

Preko lica su imale maske s crtežom munje - simbola najnovijih protesta Poljakinja za prava da one odlučuju da li će rađati teško oštećene i obolele bebe što Kačinjski javno traži da bi mogle da budu krštene i sahranjene po crkvenoj tradiciji.

I pre poziva vicepremijera Kačinjskog simpatizerima konzervativaca da u vreme strogih sanitarnih mera kada je zabranjeno okupljanje više od pet osoba izađu da čuvaju crkve, radikalni poljski nacionalisti i ekstremisti su počeli da se okupljaju samoinicijativno, kao samozvani "domobrani", ispred crkava i u njima tokom bogosluženja.

Policija je sinoć u Varšavi na Trgu tri krsta morala kordonom da razdvoji demonstrante od radikalnih nacionalista, i interveniše i suzavcem pošto su demonstranti gađali nacionaliste i policiju flašama i jajima, a nacionalisti su stepenica crkve na trgu istrčavali u masu demonstranata napadajući žene sa transparentima.

"Jaroslav Kačinjski rešio je da doliva ulje u vatru. Maksimalno ciničan čovek, bez ikakvih skrupula, prvo je izazvao pakao usred epidemije a sada eskalira sukob. Jednim udarcem Jaroslav Kačinjski uništava ostatke poverenja u institucije, pravni poredak i ostatke autoriteta crkve. Po koji put uvlačeći je u politički sukob koji povređuje sve", reagovao je opozicioni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Lider opozicione Građanske platforme Boris Budka podsetio je Kačinjskog da je su zločini raspirivanje mržnje, huškanje na građanski rat i upotreba partijskih aktivista za napad na građane.

"Ako se na ulicama prolije krv, biće to vaša krivica. Umesto, kako ste jednom rekli da ćete biti spasitelj naroda u penziji, bićete njegov dželat", kazao je jedan od lidera opozicije Šimon Holovnja.

Poglavar Poljske katoličke crkve, nadbiskup Vojćeh Polak koji pripada otvorenijem i liberalnijem krilu poljskih katolika, od početka apeluje na Poljake da se smire strasti i otpočne razuman dijalog o zakonu o abortusu, bez nasilja.

Apelovao je i na demonstrante da ne skrnave crkve farbom i natpisima, jer o abortusu odlučuje parlament, a Poljska katolička crkva ima prava, kao i demonstranti na svoje, na stav da život treba braniti od začeća.

"Moralna obaveza hrišćanina je deeskalacija konflikta, a ne njegovo pojačavanje", poručio je danas nadbiskup Polak u pismu katoličkim vernicima.
Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski
Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: