"Ako u Srbiji bude 1.000, to će biti 5.000"

Epidemiolog Radmilo Petrović izneo pesimističnu procenu o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji. "Ako dostignemo hiljadu, to će značiti 5.000".

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

10:31

Depositphotos/RECSTOCKFOOTAGE

Primarijus dr Petrović je objasnio da ako Srbija dostigne 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu.

On kaže da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji, i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

"Ovaj virus se veoma čudno ponaša, a ono što nauka dosad zna o njemu nije dovoljno da bismo pravili procenu šta će se dalje događati", kazao je dr Petrović za Novosti i dodao:

"Malo je verovatno da će sam da nestane, kao što je bilo sa izazivačem SARS-a, ali i to je moguće. Pouzdano znamo, da mu se možemo suprotstaviti samo velikim prokužavanjem populacije, što podrazumeva sticanje imuniteta, makar i privremenog, posle 'kontakta' sa virusom, kao i vakcinacijom".

Iako se velike nade polažu u vakcinu, Petrović kaže da glavno pitanje nije samo kada će biti na tržištu, nego i koliko će biti dostupna, pogotovo najsiromašnijim zemljama.

"Pandemija ne može da se zaustavi ako sve zemlje ne dobiju vakcinu, a sa epidemijom će se prve izboriti države koje budu vakcinisale najviše stanovništva, i gde prirodno stečen imunitet na SARS-KoV-2 bude najveći. Imunološki bedem imaćemo tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno. Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: