"Cela im je politika zasnovana na lažima"

Najavljeno da će Srbija uvesti karantin za strance i obavezan PCR test, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da odluka još nije doneta.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2020.

09:05

Ilustracija: EPA-EFE/ STRINGER

"O tome će se raspravljati danas i sutra, odluka još nije doneta. Ona je motivisana potrebom da se zemlja zaštiti kad je reč o epidemiološkim razlozima", kaže on i dodaje da će Vlada o tome raspravljati danas, a da će to sutra biti tema Kriznog šaba.

Na pitanje da li će biti reciprociteta on navodi da je reciprocitet politički potez. Kako dalje navodi, kada je reč o nekim zemljama, kao što je Crna Gora, takva odluka je bila političke, a ne epidemiološke prirode. Kada je u pitanju Grčka - nema nagoveštaja da će odluka biti doneta.

Dačić je komentarisao i izjavu patrijarha Irineja da su pregovori sa Kosovom neizvesni.

"Neizvesne su okolnosti pod kojima se dešavaju. Mi smo imali jednu situaciju koja je zatečena nepovoljna kada smo sa dijalogom počeli. Mi smo sada preokrenuli poziciju, ponovo se nalazimo u situaciji kada se govori o potrebi političkog rešenja, za razliku od tog vremena kada se govorilo da je to gotovo. To je posledica popravljenog položaja Srbije", objašnjava i dodaje:

"Priština ne samo da ne želi kompromis, nego lažu, cela im je politika zasnovana na lažima. Oni nešto potpišu i onda ne žele da to sprovedu, kao što je slučaj sa Briselskim sporazumom i Zajednicom srpskih opština", rekao je Dačić za TV Prva.

Prema njegovim rečima postavlja se pitanje svrsishodnosi dijaloga.

"Oni računaju da je Srbija slaba kao nekada i da će morati da prihvati nešto pod pritiskom", kaže.

"Zato im smeta jaka Srbija", rekao je Dačić, navodeći da je pre osam godina Srbija bila u izuzetno nepovoljnom položaju, ali je zatim uspela da preokrene situaciju, pa je 18 zemalja povuko priznanje Kosova.

Navodi i da je Srbija prihvatila Grenelov zahtev obustavljanja kamšanje povlačenja priznanja nezavisnosti , ali ukoliko dođe do pokušaja da se Kosovo priključi međunarodnim organizacijama, ili još neko prizna nezavisnost - Srbija će nastaviti sa kampanjom.

Na pitanje da li ostaje u vladi, Dačić navodi:

"Ja govorim i radim ovaj posao kao da je sitacija potpuno normalna. Ja bih ovako govorio i da sam u opoziciji. Što se tiče naše stranke - mi smo ponosni na sve što smo zajedno uradili u proteklih godina. Naravno - odluku donosi Aleksandar Vučić", kaže.

Kako navodi, posle svakih ozbora uvek je bilo nagađanja, ali on i Vučić nikad nisu razgovarali o brojkama, nego o politici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: