"Podaci sami za sebe govore koliko je ozbiljna situacija" VIDEO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar još jednom je istakao nakon saopštavanja broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji da je situacija ozbiljna.

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2020.

13:30

Prinskrin B92 TV

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da prema ovim podacima, koje danas imamo, da oni sami za sebe govore koliko je ozbiljna situacija i kako treba da pristupimo svi zajedno, nakon saopštavanja novih rezultata na konferenciji za medije.

Od ponedeljka konferencije se ponovo održavaju svakoga dana, kao što je to bilo tokom marta i aprila.

"Kapaciteti u Beogradu su na maksimumu, sve kovid bolnice su preko 90 procenata popunjene. u toku dana počeće da radi Institutu za reumatologiju sa novim kapacitetima."

Naveo je da je 70 zdravstvenih radnika na lečenju, a oko 500 pozitivnih u izolaciji. Dodaje da se lekari redovno testsiraju i da se o njima vodi računa.

"Naš zdravstveni sistem nije ostao bez zdravstvenih radnika ili da se to osetilo po broju zaraženih, jer je izražena solidarnost. Uvek neko ulazii pomaže umesto onog ko je zaražen", rekao je Lončar.

Sve više je obolelih koje smatramo da su mladi, pacijenti od 20, 30 i 40 godina, rekao je Lončar. Njihovo lečenje traje duže i klinička slika je ozbiljnija.

"Trudimo se da istesitramo sve ljude za koje struka kaže da je neophodno da se istestiraju", istakao je on.
Prinskrin B92 TV
Poštujemo ljude koji žele da se testiraju iz bilo kog razloga, ali prioritet su ljudi sa simptomima, dodaje.

"Prosek je između 30 i 50 godina starosti. Bolest poprima težak tok kod određenog procenta bolesnika", rekao je dr Goran Stevanović.

I dalje stoji da osobe koje su starije životne dobi sa drugim bolestima imaju ozbiljniju prognozu, ali ovih mesec dana mlađa populacija je najviše zaražena, ističe Stevanović.
Prinskrin B92 TV
Dr Darija Kisić Tepavčević ponovila je da se sada mlađi više zaražavaju jer manje primenjuju preventivne mere.

"Naučna i stručna javnost nema ništa novo nema da preporuči, osim mera koje smo mnogo puta ponovili: fizička distanca, maske, pranje ruku. Ove mere spasavaju živote. Možemo da naučimo od populacije starijih, koji su svojim primerom pokazali kako možemo da se štitimo od infekcije", rekla je Kisić Tepavčević. Hlorokin je samo jedan od lekova u nacionalnom protokolu, i postoji tačan protokol kada se daje a kada ne, rekao je dr Stevanović i dodao da nijedan pacijent u Srbiji nije preminuo, a da nije dobio najbolju moguću terapiju.

Ministar Lončar ocenio je kao rekla-kazala priče da se pojavio novi soj virusa u Srbiji koji je jači od onog u Italiji.

"Nismo razmatrali policijski čas i mere ograničenja kretanja. Rekli smo zašto smo na početku pandemije zašto smo uveli, da zaštitimo starije sugrađane, u međuvremenu smo i ojačali zdravstveni sistem", rekla je Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: