Nemački ekstremisti na obuci ruske paravojne formacije - priprema za trupe na istoku Ukrajine

Desničarski ekstremisti iz Nemačke učestvovali su u paravojnoj obuci u kampu blizu ruskog Sankt Peterburga, piše nemački časopis Fokus, prenosi Dojče vele.

Izvor: B92, index.hr

Petak, 05.06.2020.

22:14

Nemački ekstremisti na obuci ruske paravojne formacije - priprema za trupe na istoku Ukrajine
Ilustracija: EPA-EFE/ Phipipp Guelland

Članovi mladeži ekstremne desničarske stranke NPD i male stranke "Treći put" završili su obuku, navodi se u izveštaju koji se poziva na nemačke obaveštajne izvore.

Učesnici su prošli obuku za korišćenje oružja i eksploziva. Među njima nisu samo Nemci - ima Šveđana i Finaca, a nakon obuke oni se pridružuju ruskim trupama koje deluju na istoku Ukrajine.

Kamp vodi ekstremistički Ruski carski pokret. Nemačka obaveštajna služba veruje da RIM ima dva kampa u blizini Sankt Peterburga, a sama organizacija, kako joj i ime sugeriše, traži obnovu ruskog carstva, prenosi Indeks.

SAD je nedavno dodao RIM na popis globalnih terorističkih grupa navodeći kako su trenirali evropske neonaciste i bele supremaciste.

Službena Moskva je odgovorila da dodavanje te grupe na crnu listu ne pomaže u borbi protiv terorizma i da SAD nisu obznanile nikakve detalje koji su doveli do te odluke.

Moskva smatra njihov pokret ekstremističkim - ali u Rusiji nije zabranjen.


Nemačka obaveštajna služba svesna je da nemački ekstremisti pohađaju kampove, ali iz pravnih razloga ne mogu da im zabrane putovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: