Mobilisani svi pripadnici Nacionalne garde u Minesoti, neviđeno od Drugog svetskog rata

U američkoj državi Minesoti je mobilisan puni sastav Nacionalne garde, prvi put nakon Drugog svetskog rata, posle četiri noći povremeno nasilnih protesta.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2020.

21:09

Mobilisani svi pripadnici Nacionalne garde u Minesoti, neviđeno od Drugog svetskog rata
Tanjug:AP Photo/John Minchillo

Protestuje se zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su se proširili na ostale američke gradove.

Flojd je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, kada mu je jedan od policajaca više od osam minuta držao koleno na vratu i pored njegovih vapaja da ne može da diše.

Policajac Derek Čouvin priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Guverner Minesote Tim Volc rekao je da je raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde neophodno zato što "autsajderi" koriste proteste da šire haos i da očekuje da će protesti u subotu veče biti najžešći do sada, prenosi Glas Amerike.

"Napadnuti smo. Red mora ponovo da se zavede. Koristićemo punu snagu dobrote i pravičnosti da bi osigurali da se ovo okonča", poručio je Volc i dodao da nasilni protesti "ni na koji način nisu više povezani" s Flojdovom smrću.

Takođe je rekao da veruje da su "dobro kontrolisana" grupa spoljašnjih agitatora, pojedine grupe koje se zalažu za supremaciju bele rase i narko karteli krivi za neko nasilje u Mineapolisu, ali nije saopštio više detalja.

Naglasio je i da 80 odsto uhapšenih nije iz Minesote.

General Nacionalne garde Džon Džensen rekao je da su sada aktivni svi pripadnici garde, a da će 2.500 biti raspoređeno do podneva.

Predsednik Donald Tramp rekao je da bi vojska mogla da "veoma brzo" rasporedi trupe u Mineapolisu, ako bi njihova pomoć bila zatražena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: