"Odgovor Kine na koronu poput odgovora na Černobilj"

Robert O' Brajen uporedio je način na koji je Kina odgovorila na pandemiju kovida 19 sa odgovorom Sovjetskog saveza na černobiljsku nuklearnu katastrofu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.05.2020.

23:10

Ilustracija: Depositphotos/ enolabrain

"Njihovo zataškavanje virusa otići će u istoriju, zajedno sa Černobiljem. Gledaćemo specijal Ejdž-Bi-Oa o tome za 10 ili 15 godina", rekao je O' Brajen, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, aludirajući na nedavno emitovanu mini-seriju "Černobilj", koja je snimljena u produkciji Ejdž-Bi-Oa i Skaja.

O' Brajen, u intervjuu za En-Bi-Si, tvrdi da je Peking od novembra znao šta se događa sa virusom, koji je potekao iz Vuhana, ali da je lagao Svetsku zdravstvenu organizaciju i sprečio stručnjake iz inostranstva da pristupe informacijama, prenosi Rojters.

On je optužio Kinu da je u svet pustila virus, koji je uništio bilione dolara američke ekonomije.

Komentarišući kakve će biti posledice pandemije po novi trgovinski sporazum između SAD i Kine, O' Brajen je rekao "da smo sada u veoma drugačijem svetu" od onog kada su počeli pregovori, dodaje Politiko.

"Želimo dobre odnose sa Kinom i sa kineskim narodom, ali nažalost, vidimo samo akciju za akcijom kineske Komunističke partije, koja to otežava", poručio je O' Brajan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: