Sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 58

U toku je konferencija za medije o trenutnom stanju u Srbiji tokom pandemije koronavirusa. Prenos možete pratiti uživo na TV B92 i portalu B92.net.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2020.

13:33

Default images

Zabeleženo je sedam novih smrtnih slučajeva, pa je ukupan broj preminulih 58.

U domu za stare "Stara pruga" zaraženo je 15 osoba, a 4 korisnika koja nisu zaražena su izmeštena.

U KBC Dedinje testirano je 357 osoba i virus je potvrđen kod 67 zdravstvenih radnika, kao i kod 9 pacijenata, rekao je dr Predrag Kon.

"Ovo pokazuje da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove i te kako moguće", navodi dr Kon.

Kako se navodi, u KBC Dedinje virus je najverovatnije ušao preko pacijenta. Prema rečima dr Kona, moguće je da će se testirati veći broj ljudi, a oni koji rade u toj ustanovi - ako se pojave tegobe, sigurno će biti testiran.

Pacijentu je nakon operacije povišena temperatura, međutim to se dešava nakon operacije pa nije odmah posumnjano na koronavirus. Ali kada je sumnja nastala, preduzete su sve mere.

"Normalno, kovid-pozitivni trebalo bi da se otpuste i prebace u kovid-bolnice", objašnjava dr Kon.

Prema njegovim rečima, broj testiranih se povećava iz dana u dan i očekuje da se ove nedelje testira 1.500 osoba.

"U toku današnjeg dana imamo najveći broj osoba, ali procenat pozitivnosti je na sličnom nivou, što apsolutno govori da radimo dobar posao", kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

Do danas iz bolnice "Dr Dragiša Mišović" je otpuštena 101 osoba, a među njima se nalazi 28 osoba koje na Sajmu čekaju drugi negativni nalaz. Ukupno je 178 osoba u Srbiji otpušteno sa bolničkog lečenja, ali nisu svi pušteni kućama, jer se čeka drugi negativan nalaz, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se na Sajmu prave žurke, dr Kisić Tepavčević navodi da je to očekivano i ljudski, ali da alkohol nije dozvoljen.

Zdravstveni radnici čine više od osam posto zaraženih.

Na pitanje kakvo je stanje sa pacijentima na respiratorima, dr Darija Kisić Tepavčević navodi da broj ljudi koji su na respiratoru raste više nego što se to vidi na prvi pogled - na mesto pacijenata sa respiratora koji umiru svakodnevno dolazi još veći broj.

Kako navodi dr Kon - neće dobiti opremu niko ko je ne traži.

"To što je neko pisao napamet sada se sveti. Nije kriv onaj ko nabavlja, već oni koji su tražili i 50 puta manje nego što im je potrebno", objašnjava,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: