Pet žrtava koronavirusa u Srbiji, ukupno 44

Od 15 časova prenos konferencije za medije u Vladi Srbije sa novim podacima u vezi sa korona virusom možete uživo pratiti na B92.net i TV B92.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2020.

15:00

Default images

"Umrlo je 5 novih žrtava koronavirusa", rekao je dr Stevanović.

Na konferenciji je rečeno da nega korsnika smeštaja za stara lica u najvećem procentu zdravstvena nega.

"Sitacija je pod kontrolom", navela je Vrrica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Joanović Batut.

Na pitanje da li je država pružila pomoć domovima za stara lica ona odgovara:

"Domovi za stare su deo državnog sistema, primarno radimo na suzbijanju širenja infekcije u svim zdravstvenim ustanovama".

Rukavice i maske idu preko centralizovane distribucije, navodi.

Jedno od žarišta je Ćuprija, i trenutno je registrovano oko 50 slučajeva i procenat je 5 posto od ukupng broja zaraženih u Srbiji, navodi ona.

"Mi znamo da je Ćuprija jedno od žarišta, sve mere koje se sada primenjuju odnose se na pojačanu dijagnostiku i ispitivanje kontakata."

Reorganizacijom grada Beograda deinisane su različite institucije koje služe za lečenje težih slučajeva.

U ovom trenutku je mali broj izlečenih, jer prema rečima dr Stevanovića lečenje dugo traje i navodi da su do sada izlečeni pacijenti sa kliničkom slikom.

"Policijski čas i zabrana kretanja ne znači da neko ko ima simptome treba da sedi kod kuće. U bilo koje doba dana i noći zdravstveni sistem stoji na raspolaganju građanima", navodi dr Stevanović.

Novo žarište se pojavljuje u Novom Pazaru, a prema njegovim rečima već sada se u taj grad upućuje jedan broj respiratora.

Sajam je predviđen da bude privremena bolnica i tamo se upućuju samo pozitivni na koronavirus sa minimalnim simptomima.

"Oni se svi prate i svi će biti testirani nakon predviđenog perioda, najranije vreme uzimanja kontrolnog uzorka je između 7 i 12 dana. Ako je uzorak negativan uzima se još jedan. Ako je i on negativan tek onda pacijent može biti otpušten", navodi on.

Nakon toga obavezna je i kućna izolacija, a svi protokoli lečenja su upućeni svim zdravstvenim ustanovama, uklučujući i privremene bolnice.

Za način na koji se može pomoći finansijski, robom i opremom Srbiji od strane državljana iz inostranstva neophodno je da se javi ambasadama Srbije u tim zemljama.

"Da se jave našim nadežnim ambasadama. Oni su stalno u kontaktu sa Miistarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom zdravlja" navodi se.

U objektima u kojima se nalaze migrnti postoje lekari i svi migranti se testiraju u odnosu na trenutku kliničku sliku.

"Veoma teško se iz migrantskih kampova ulazi i izlazi, teško je preneti virus. Nemamo pozitivnih testova na koronavirus kod migranata koji se nalaze na teritoriji Srbije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: