SZO proglasila globalnu pandemiju

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju zbog koronavirusa.

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2020.

17:34

SZO proglasila globalnu pandemiju
Ilustracija: Getty Images/Emanuele Cremaschi

"Zabrinuti smo zbog alarmantnog nivoa širenja i ozbiljnosti bolesti, kao i zbog manjka preduzetih akcija povodom nje", navodi se u saopštenju SZO.

Oni su ocenili da se zbog toga COVID-19 može okarakterisati kao pandemija.

“Pandemija nije reč koju koristimo olako ili nemarno. To je reč koja, ako je pogrešno upotrebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvatanje mišljenja da je borba gotova, što vodi nepotrebnoj patnji i smrti”, rekao je Tedros Adhanom, direktor Svetske zdravstvene organizacije.

On je dodao da se broj obolelih izvan Kine u poslednje dve nedelje povećao 13 puta, dok se broj zemalja u kojima se pojavio virus utrostručio.

"Sve zemlje još mogu da promene tok ove pandemije. Ako zemlje otkriju, testiraju, leče, izoluju, prate i mobilišu svoje ljude u odgovoru", rekao je on.

Do sada je u svetu potvrđen 4.291 smrtni slučaj prouzrokovan koronavirusom, dok je više od 120.000 ljudi obolelo od čega je više od polovine ozdravilo.

U Srbiji je do sada registrovano 12 slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: