Kurti o tajnom sporazumu: Hteo sam da razjasnim

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne namerava da šalje pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga na sever KiM.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.02.2020.

17:08

Kurti o tajnom sporazumu: Hteo sam da razjasnim
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

On je kazao da je objavljivanjem prepiske hteo da razjasni dogovor iz 2013. tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andresa Fog Rasmusena i Hašima Tačija, koji je bio premijer.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, Kurti je rekao da za prepisku Rasmusena i Tačija nisu znali ni tadašnji poslanici, među kojima je bio i on.

"Nećemo preduzimati nikakve korake s tim u vezi, želimo dobre odnose sa NATO i KFOR", rekao je Kurti i dodao da je on tu prepisku obelodanio s ciljem da građanima stavi do znanja da se takve odluke donose u parlamentu.

Kurti, koji je ranije izjavio da je za tu prepisku Tačija i Rasmusena saznao u novembru prošle godine od jednog zvaničnika NATO, čije ime nije rekao, kaže da je njegova obaveza bila da o tome obavesti predsednicu parlamenta, kosovskog predsednika i glavnog tužioca.

Nekoliko sati nakon što je obelodanio prepisku iz 2013. između tadašnjeg generalnog sekretra NATO Andresa Fog Rasmusena i Hašima Tačija, o zabrani ulaska pripadnika KBS na sever KiM bez saglasnosti Kfor, Kurti je rekao da je važno utvrditi ko je to tražio od tadašnjeg premijera, ne isključujući mogućnost da je to bio zahtev Beograda.

Kurti je to rekao na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na dužnost kosovskog premijera na kojoj je izneo implikacije tog, kako kaže, sporazuma, kao i pravno mišljenje njegovog kabineta u kojem se ukazuje da je Tači prekršio ustav i da ima osnova za pokretanje njegovog opoziva sa funkcije predsednika privremenih prištinskih institucija.

"Tog dana u Briselu nismo imali jedan već dva sporazuma. Jedan između bivšeg premijera Tačija i bivšeg srpskog premijera (Ivice) Dačića i drugi o Kosovskim snagama bezbednosti, kojim se onemogućava pripadnicima KBS da idu na sever Kosova bez prethodne saglasnosti Kfora", rekao je Kurti, prenela je prištinska Koha.

Važno je, kazao je, da se otkrije ko je tako nešto tražio od tadašnje vlade.

„Ne verujem da je to tražio Brisel, Srbija je to možda tražila, ali je to trebalo da se zna", rekao je Kurti.

Ponovio je da je razmena pisama između Tačija i Rasmusena, prema tumačenju njegovog kabineta, "međunarodni sporazum, zasnovan na Bečkoj konvenciji".

"Sakrivanje takvog sporazuma, od 19. aprila 2013. godine, smatramo grubim kršenjem ustava o čemu moraju da se izjasne pravosudne institucije", rekao je Kurti, koji smatra da su tim sporazumom poslanici u kosovskom parlamentu izigrani.

Najavio je da će se sutra sastati sa komandantom Kfora i istakao važnost koju vlada pridaje, kako je rekao, savezu sa NATO.

Ponovio je da je spreman za dijalog sa Beogradom i dodao da će se aktuelna vlada dobro pripremiti za taj proces.

Rekao je i da je pokušao sa Tačijem da se dogovori o dijalogu sa Beogradom i o još nekim, kako je kazao, spoljnopolitičkim temama, jer smatra da po svim tim pitanjima Priština mora biti jedinstvena.

Do tog razgovora sa Tačijem, međutim, nije došlo

"Takse ćemo zameniti merama reciprociteta"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će takse na srpske i BiH proizvode biti zamenjene merama reciprociteta čim ih razradi ministarstvo za ekonomski razvoj.

Tada će, kazao je, biti uspostavljen "puni reciprocitet" sa Beogradom.

Kurti je novinarima, na otvaranju izložbe sećanja posvećenoj Ademu Demaćiju, rekao da mediji ne treba da žure sa tim pitanjem.

"Takse će biti zamenjene reciprocitetom. Ne žurite jer prvo moramo da razradimo mere reciprociteta i kada ministrstvo za ekonomski razvoj to završi, zamenićemo sto odsto uvećane takse. Ali mi ne pravimo greške, idemo u pravom smeru i pravim putem", rekao je Kurti, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: