Afera "Mason" potresa Hrvatsku - Pala ostavka

Hrvatski glavni državni tužilac Dražen Jelenić podneo je ostavku, usput napisavši kako odlazi "mirne i čiste savesti".

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

16:53

Afera
Ilustracija: Gettyimages/Jack Taylor/Stringer

"Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske obavljao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske. Tako sam postupao i tokom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu", navodi se u njegovom saopštenju.

Jelenić kaže da su se ovih dana pojavile insinuacije u vezi sa njegovim članstvom u udruženju masona, te da to članstov nije uticalo na obavljanje njegove dužnosti.

"Procenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mesto čelnika cele advokatske organizacije jedino moralno i odgovorno rešenje.Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtev za razrešenje s dužnosti Glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske. Iako se činom ostavke moj mandat Glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske ranije završava, sa te dužnosti odlazim mirne i čiste savesti'', saopštio je Jelenić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada, ako glavni državni tužilac Dražen Jelenić sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sednici predložiti Saboru da ga smeni.

"Stav je Vlade da je najprimerenije da Jelenić sam podnese ostavku, s obzirom da je nastala ovakva neuobičajena okolnost. Naravno da će nakon toga, ako to ne napravi, Vlada to sutra doneti na svojoj sednici", rekao je Plenković novinarima.

Kako prenosi Hina, on je dodao da Jelenić prilikom imenovanja pre dve godine nije obavestio ni njega ni ministra pravde da je član masonske lože i istakao da on, da se to znalo, ne bi bio imenovan.

Jelenić je kao zamenik glavnog državnog tužioca pristupio loži slobodnih zidara u martu 2018. godine, a manje od mesec dana nakon toga predložen je i izabran za glavnog državnog tužioca po predlogu vlade Andreja Plenkovića, podseća Indeks.hr i dodaje da do danas nije poznato iz kog razloga je tada uskraćeno poverenje glavnom državnom tužiocu Dinku Cvitanu.

Kako piše hrvatski portal, nedelju dana pre isteka Cvitanovog mandata, nakon zatvorene sednice vlade, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je vlada utvrdila predlog odluke o imenovanju Dražena Jelenića za novog glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske. Tada se krenulo u užurbanu proceduru kako bi Jelenić mogao već u aprilu da zameni Cvitana. Opozicija je tada govorila kako se na neprimeren način pristupilo predlaganju novog kandidata, ali su za Jelenića imali samo reči hvale.

Ko je Dražen Jelenić?

Jelenić je rođen 1966. u Dugom Selu kod Zagreba, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1992. godine. Prvi posao bio mu je u Službi društvenog knjigovodstva, a kasnije je bio beležnik u Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

"Ja sam dete državnog tužilaštva", rekao je Jelenić o sebi pre nego što ga je sabor većinom glasova izabrao za glavnog državnog tužioca.

Uvidom u njegovu biografiju jasno je zašto je to rekao jer je prošao sve nivoe i to od beležnika pa do čelnika te institucije.

Iz restorana nestao Jelenićev laptop s poverljivim podacima

Jedna od epizoda u biografiji Jelenića, a koja mu, kako piše hrvatski portal, ne služi "na čast" je iz septembra 2012. godine kada mu je ukradena aktovka sa službenim dokumentima i laptop.

U laptopu su navodno bili tajni dokumenti vezani za istrage, a nakon deset dana intenzivnog traženja policija je došla do dva lopova. Navodno dva lopova nisu ni znali čiji je laptop.

U svečanoj loži s Bandićem

Jelinić je pre mesec dana izazvao zgražanje hrvatske javnosti i kada se u svečanoj loži Hrvatskog narodnog kazališta našao pored višestrukog optuženika USKOK-a Milana Bandića, piše Indeks.

Jelenić jutros rekao da ne razmišlja o ostavci

Glavni državni tužilac Dražen Jelenić je u razgovoru za Televiziju N1 rekao ranije jutros kako ne razmišlja o ostavci.

"Ne razmišljam ni o čemu, samo da ovaj predmet, u meri u kojoj ja mogu uticati na to, završi zakonito. Uostalom, sve će biti jasno ako dođe do suda", rekao je Jelenić.

Otkrio je da je razgovarao s ministrom pravosuđa Bošnjakovićem. "Razgovarali smo, nebitno o čemu smo razgovarali", rekao je.

Na pitanje očekuje li smenu, razrešenje, odgovara: "Videćemo."

Upitan da li je javnom objavom da je mason naštetio ugledu institucije na čijem je čelu, Jelenić je rekao da nije.

"Ja mislim da nisam, jer sam svoj posao radio pre, za vreme toga i dan danas zakonito i isključivo po zakonu", rekao je Jelenić, dodavši da nije bilo nikakve zloupotrebe zbog činjenice da je član masonske lože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: