12 godina od samoproglašene nezavisnosti Kosova - šta se sprema u Prištini

Pre 12 godina kosovska skupština jednostrano je proglasila nezavisnost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

00:00

12 godina od samoproglašene nezavisnosti Kosova - šta se sprema u Prištini
EPA/VASSIL DONEV

Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta, 17. februara 2008. godine je usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio tadašnji kosovski premijer Hašim Tači.

Za deklaraciju o samoproglašenju izjasnilo se svih 109 poslanika parlamenta. Sednicu kosovskog parlamenta direktno su prenosile globalne TV mreže Si-En-En, Bi-Bi-Si i Juronjuz.

Koliko ga je država priznalo i koliko povuklo priznanje - Beograd i Priština pred svetom stoje iza različitih brojeva. Iz persperkitve Srbije, od proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova do 2012. godine, 84 zemlje su priznale, a od 2014. godine, 17 država povuklo je priznanje, a sedam je priznalo tzv. Kosovo. Prethodne nedelje najavljeno je i da će osamnaesta država povući priznanje. S druge strane, druga tvrdnja. Kosovsko ministarstvo inostranih poslova tvrdi da je kosovsku nezavisnost priznalo 116 država članica Ujedinjenih nacija. Ta brojka se nalazi i na veb stranici tog ministarstva.

Veliki potres - takse

Rešenje kosovskog pitanja, uveliko je bilo zamršeno klupko, a onda je Priština kao da je na njega prelila i kantu lepka 28. decembra 2018. godine.

Tog dana doneta je odluka da budu uvedene takse od 100 odsto na proizvode i strane brendove koji svoje pogone imaju u centralnoj Srbiji. Dogodilo se, uprkos apelu zemalja Kvinte da Priština u celosti ukine carine na proizvode iz centralne Srbije.

Jedno je sigurno - dijalog je pretrpeo veliki udarac. Beograd traži ukidanje taksi, a Priština uslovljava i prestankom lobiranja Srbije za povlačenje priznanja tzv. Kosova.

Zbog taksi, Priština trpi i pritiske Zapada. Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel protivi se merama reciprociteta koje je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti. Kurti ih je najavio u zamenu za ukidanje sto odsto uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije.

Ne-sloga

Možda je kosovska skupština bila oličenje sloge 2008. godine, ali ta slika sada nije ni na prineti. Nešto više od deceniju kasnije, posle izbora u njoj se jedva dogovara vlada. Izbori su održani u oktobru 2019. godine, ali predstavnici privremenih prištinskih institucija razvukli su sve moguće rokove. Sve do februara ove godine održavali su se mnogobrojni sastanci. Bilo je vidno da će novi premijer biti Aljbin Kurti, ali do drugih podela u vladi nije bilo dogovora. Tek 3. februara kosovska skupština izabrala je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih novu kosovsku vladu na čelu sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Poremećaj u odnosima u Prištini, vidiljiv je i u novosti od petka. Bivši premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je aktuelnog šefa kosovske vlade Aljbina Kurtija kako će njih dvojica imati "težak razlaz" ukoliko Kurti ukine taksu na proizvode koji se uvoze iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedene tokom Haradinajeve vlasti.

Novoizabrana predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani je prvog radnog dana na novoj dužnosti uklonila fotografiju Hašima Tačija iz svoje kancelarije.

Umesto Tačijeve fotografije okačila je portret prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Od podizanja zastave do pesme i igre

Na KiM će danas brojnim manifestacijama biti obeležena 12. godišnjica proglašenja nezavisnosti, prenosi Beta.

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, manifestacija počinje u dvorištu zgrade vlade gde će podizanju zastave tzv. Kosova prisustvovati predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Predsednica parlamenta i premijer će potom položiti cveće na grob prvog komandanta OVK Adema Jašarija u selu Prekaze u opštini Srbica kao i na grobove bivšeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove i Adema Demaćija.

Sledi svečana sednica kosovske skupštine na kojoj će govoriti predsednica kosovskog parlamenta.

Premijer Kurti i predsednica parlamenta Osmani posetiće posle toga kasarnu kosovskih bezbednosnih snaga "Adem Jašari" i obratiti se njihovim pripadnicima.

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači povodom 12-te godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova organizuje prijem za diplomatsko konzularne predstavnike, predstavnike institucija i javne radnike.

Manifestacije povodom praznika završavaju se koncertom Ansambla narodnih pesama i igara "Šota".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: