Zaključak: Zakon kakav je donela Crna Gora, u EU - neviđen

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope zaključeno je da Zakon o slobodi veroispovesti u CG nije uporediv ni sa jednim zakonom EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.01.2020.

20:07

Zaključak: Zakon kakav je donela Crna Gora, u EU - neviđen
FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC / jd

Učesnici skupa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, posvećenog novousvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, zaključili su da taj zakon "nije uporediv ni sa jednim zakonom iz pravne tekovine Evropske unije", saopšteno je danas iz kabineta Narodne skupštine.

Kako se navodi, zakon ne poštuje "ni osnovne i elementarne norme i standarde kada je u pitanju versko zakonodavstvo".

Učesnici su istakli tokom rasprave da je zakon "duboko pravno neutemeljen i suprotan odredbama ustava Crne Gore", kao i "odredbama Evropske povelje o ljudskim pravima i preporukama Venecijanske komisije".

Dodaje se da je cilj tog zakona "direktno uperen ka otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve i ugrožavanju prava srpske verske zajednice".

Delegacija skupštine Srbije učestvovala je na tom skupu, koji je održan u organizaciji nevladine organizacije Evropski centar za pravo i pravdu sa sedištem u Strazburu.

Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Šešelj naglasili "brojne slabosti zakona", sa pravnog, političkog i stanovišta negativnih društvenih implikacija.

Oni su pozvali institucije Saveta Evrope da reaguju na "antievropsku suštinu zakona".

U diskusiju su se uključili i predstavnici Velike Britanije, Holandije, kao i predstavnik evropske verske zajednice čiji je član Srpska pravoslavna crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: